Egy férfi autót tankol.
Fotó: Unsplash

Új csúcson a benzin, tényleg 600 forintos átlagár jöhet?

Pénteken új történelmi csúcsra emelkedik a benzin és a gázolaj ára is a kutakon. A Holdblog szerint pár éven belül akár 600 forintot is fizethetünk a benzin literjéért.

Történelmi csúcs

Holnap ismét emelkedik az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. A benzin literenkénti átlagára 6 forinttal, míg a gázolajé 8 forinttal nő a holtankoljak.hu információi szerint. Az átlagárak így mindkét üzemanyag esetében új történelmi csúcsra emelkednek:

  • 95-ös benzin: 465 Ft/liter
  • Gázolaj: 478 Ft/liter
A benzin átlagára a korábbi csúcsát még szeptember 17-én érte el 459 forintos szinttel. A gázolaj átlagára pedig e héten szerdán érte el az eddigi csúcsát 470 forinttal.

Az olajár a fő ok

Az üzemanyagok drágulása mögött fő okként a kőolajár emelkedése áll. Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára jelenleg 79 dollár közelében található, de a héten már átlépte a 80 dolláros szintet is, amire mintegy 3 éve nem volt példa. A WTI amerikai könnyűolajfajta ára jelenleg 75 dollár körül áll, de a héten már benézett 76 dollár fölé is, ami az év eleje óta a legmagasabb szint.

Jöhet a 600 forintos benzin?

A Hold Alapkezelő blogján (Holdblog) megjelent elemzés szerint ismét eljöhet a 100 dolláros olajár korszaka. Az olajpiaci folyamatokat látva, nagyobb eséllyel további és akár igen markáns olajár-emelkedés is jöhet. Pár éves távon ez a hazai kutakon akár az 500-600 forintos sávba is repítheti az üzemanyagok árát. Ennek okai:

  • Az elektromos autózás térhódítása ellenére a globális olajkereslet ugyanis még egy ideig nőni fog a feltörekvő országoknak köszönhetően.
  • Mindeközben a kínálati oldalon az elmúlt hat év nagyon alacsony beruházási szintje és a klímavédelmi törekvések kereszttüzébe kerülő olajcégek csökkenő beruházási mozgástere komoly hiányt okozhat a 2020-as évek közepére, második felére.

100 dolláros olaj = 530 forintos benzin

Az üzemanyagáraknak az olajáron kívüli más befolyásoló tényezői is vannak. Ezek:

  • a dollár-forint keresztárfolyam,
  • a kis- és nagykereskedelmi árrés,
  • a jövedéki adó
  • áfa

A Holdblog számítása szerint ezen tényezők mértéket fixnek véve (300 forintos konstans dollárárfolyammal és változatlan jövedéki adóval számolva) a jelenlegi szintről bő 20 százalékos olajár-emelkedésnél lépné át a hazai kutakon az üzemanyag literének ára az 500 forintot, és közel 70 százalékos nyersolaj-drágulás esetén kezdődne hatossal a benzinár.

A frekventáltabb helyeken lévő, drágább kutakon, autópályákon már ennél jóval kisebb emelkedés is elegendő. Már ma is vannak kutak, ahol 500 forint felett juthatunk csak üzemanyaghoz.

Ha tehát ismét 100 dollár lesz egy hordó olaj, az itthon már jelenthet 530 forintos vagy a fölötti benzinárat.

Ne hagyd ki!