Milyen autók kapnak zöld rendszámot és ez milyen előnyökkel jár?

Lépten-nyomon találkozhatunk vele, tudjuk, hogy jelent valamit, hogy megkülönböztetésre szolgál. Ez a zöld rendszám. De vajon azt is tudjuk, hogy milyen előnyökkel jár? Tudjuk, milyen ütemben növekedett az elmúlt időszakban a zöld rendszámmal futó autók száma hazánkban? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.


Magyarországon május végére átlépte a 32 ezret a kiadott zöld rendszámok száma, megdöbbentő módon csak az elmúlt alig több, mint egy évben 59%-os növekedést elérve. Ha megvizsgáljuk a tisztán elektromos gépjárműeladásokat, akkor azt láthatjuk, hogy Magyarország jól teljesít a környező országokhoz képest. Az eddigi trendeknek megfelelően a zöld rendszámos autóknak kicsivel több, mint a fele tisztán elektromos meghajtású, az elmúlt időszakban arányuk folyamatosan növekszik. A vidék pedig kezd felzárkózni Budapesthez a forgalomba helyezések számában. Ha a gépjárműpiacok mérete alapján állítunk fel egy értékesítési sorrendet az országok között, akkor Norvégia vezet (54,3%), míg hazánk a V4-es államok között az első helyen áll. Komoly előnnyel.

Milyen meghajtással rendelkező autók jogosultak a zöld rendszámra? 

A kérdés egyértelműnek tűnhet mindenki számára, de nem teljesen az. A zöld rendszám különböző meghajtásrendszerrel szerelt autókat jelöl. A megkülönböztető jelzés használatára a következő környezetkímélő gépjárművek jogosultak, a vonatkozó jogszabály 4 kategóriája alapján:

1. Tisztán elektromos gépjárművek (5E, pl. a Nissan Leaf), amelyek kizárólag elektromos meghajtásrendszerrel szereltek.

2. A konnektorról tölthető hibrid gépjárművek, amelyek elektromos töltéssel minimum 25 km megtételére képesek és a külső áramforrásról tölthető (5P, pl. a Mitsubishi Outlander) meghajtásrendszerük szerves részét képezi egy hagyományos belsőégésű motor is.

3. A hatótávnövelt gépjárművek, amelyek minimum 50 km tisztán elektromos hatótávval rendelkeznek (5N, pl. a BMW i3), és amelyekben a technológia lényege, hogy egy kis benzinmotor található az autóban. Az utóbbi egyetlen célja az akkumulátor töltése, de az elektromos meghajtásba nem szól bele.

4. Az egyéb 0 emissziós gépjárművek (5Z, pl. a Toyota Mirai), kategóriája, amelyet a hidrogén meghajtású gépjárművekre hoztak létre.

Milyen előnyökkel jár a zöld rendszámos autó? 

A környezetkímélő, zöld rendszámos autók mentesülnek a visszterhes vagyonátruházási illeték (átírási illeték) alól. Nem kell regisztrációs adót sem fizetni, ami a legkorszerűbb autóknál akár több százezer forint is lehet. Az üzemeltetési költségek oldaláról megközelítve elmondható, hogy magánszemélyek mentességet élveznek a gépjárműadó fizetése alól is, mellyel egy átlagos teljesítményű autóval (100 kw) számolva is évi közel 40 ezer forintot takaríthatnak meg. A vállalatok mentesülnek a cégautóadó megfizetése alól, mellyel havi szinten (teljesítménytől függően) átlagosan 22 ezer forintot is spórolhatnak. Magyarországon a legtöbb önkormányzat ingyenes parkolást biztosít a zöld rendszámos autók számára, így például Budapesten évente akár közel 1 millió forint parkolási költség is megtakarítható. Továbbá kényelmi funkciót jelent, hogy számos helyen ingyenes behajtást is biztosítanak védett övezetekbe. Az is a kényelmet szolgálja, hogy az elektromos autótöltők számos forgalmas helyszín vagy épület bejáratánál találhatóak, külön zöld felfestéssel jelölve.


The Conversation

Ne hagyd ki!