A bankváltások gyakorisága annak egyszerűbbé válásával sem emelkedett jelentősen
Fotó: Shutterstock

Nehezen váltunk bankot, hiába járnánk jól vele

Jóval egyszerűbb folyamat a bankváltás manapság, mint korábban, de ennek ellenére sem nőtt jelentősen a bankváltók száma az elmúlt években. Azonban például hitelfelvétel esetén igencsak indokolt lehet a váltás. Ráadásul az elmúlt napokban sorra érkeztek a nagybankok válaszai az alapkamat-emelésre.


Nehezen váltunk bankot

Nem jellemző a bankváltás Magyaroroszágon. Azonban, ha valaki pénzintézetet cserél, a leggyakoribb oka az élethelyzetének a változása lehet - például házasságkötés, válás, költözés vagy munkahelyváltás -, valamint az, ha egy banki termék miatt szükséges más pénzintézetnél folyószámlát nyitnia – tájékoztatta az OTP Bank a VG-t.

A CIB Bank tapasztalataik szerint az előző bankkal való elégedetlenség, illetve a kedvezőbb kondíciók is befolyásolják az ügyfelek bankváltását. Viszont a váltás azzal sem vált sokkal gyakoribbá, hogy egyszerűbb lett a folyamat, és minimális az adminisztrációs terhe.

Tapasztalataink szerint nem az adminisztrációs teher miatt nem váltanak az ügyfelek bankot. Ha az ügyfelek elégedettek a bankkal, mert az igényeiket kielégítő szolgáltatások elérhetők, kedvező árazással és magas szolgáltatási színvonallal kapják meg, akkor nem gondolkodnak bankváltáson

- nyilatkozta a Magyar Bankholding.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint sem volt jelentős mozgás az itthon vezetett bankszámlák számában és összetételében az elmúlt években. Az első félév végén nagyjából 10,6 millió bankszámlát vezettek Magyarországon, ezek döntő többsége (9,58 millió) magánszemélyekhez kapcsolódott.

Csalogatják az új ügyfeleket a bankok

A bankoknak sajátos módszereik vannak az ügyfélkörük növelésére. Ilyen például az úgynevezett ajánlási rendszer: ha a meglévő ügyfél újat hoz magával, mind a ketten jutalmat - többnyire pénzjóváírást - kapnak.

A 2022-es évben a számlanyitásaink körülbelül harmada már az ajánlóprogramon keresztül zajlott

– közölte a CIB Bank.

Az ajánlásos számlanyitásokat bővíti a Class számla az OTP-nél, amely az általános- és középiskolai osztályok pénzügyeinek kezelését segíti. A főbb költségei annál kedvezőbbek, minél több meglévő, valamint az osztály diákjainak megnyitott OTP Junior számlát kapcsolnak hozzá.

Érkeznek a nagybankok válaszai az alapkamat-emelésre

Ahogyan arról beszámoltunk, a Monetáris Tanács 125 bázisponttal, 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot szeptember végén. Az MNB ígérete szerint ezzel lezárta az eddigi 16 hónapos alapkamat-emelési ciklusát. A forint euróárfolyama azóta sorra dönti a negatív rekordokat, valamint a nagybankok válaszai is futószalagon érkeznek a kamatemelésre.

  • A pénzintézetek módosítottak a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek feltételein is. A többség kamatot emelt, de van, ahol az elvárt jövedelem összege nőtt.
  • Általánosabbá váltak a 10 százalék feletti teljes hiteldíj mutatóval (THM) kínált lakáshitelek. Ez lejjebb tornázható különböző kedvezményekkel, vállalásokkal, magasabb jövedelemmel, de ezekkel együtt is 8 százalék felett lesz a jelzáloghitel éves költsége.
  • Emellett a személyi hitelek kamatai is felpörögtek. A 10 százalék alatti ajánlatok eltűntek, a 15 százalék körüli THM-ek lettek a jellemzőek. Ezeket magasabb jövedelemmel, fizetésutalást vállalva sem igazán lehet 13 százalék alá nyomni.


Ne hagyd ki!