A hazai bankokban biztonságban van az ügyfelek pénze

A Sberbank bedőlése miatt erősödött az ügyfelek aggodalma, de a magyar bankrendszer stabil, a hitelintézeteknél tartott pénz biztonságban van. Ezt erősítette meg a jegybank, valamint a vg.hu körkérdésére válaszoló meghatározó piaci szereplők.


Így reagáltak a nagyok

  • A piacvezető OTP Banknál azt írták, Magyarországon semmilyen fennakadás nincs a forgalomban, és nem is számítanak ilyenre, az ügyfelek korlátlanul hozzáférnek a betétjeikhez, az ATM-ek folyamatos töltéséről gondoskodnak. Hozzátették, az elmúlt évben rekorderedményt ért el a bank – a 497 milliárd forintos korrigált adózott eredmény részben a működési eredmény növekedésének, részben a kockázati költségek csökkenésének köszönhető –, a hitelintézet tőkemegfelelése pedig kimagaslik a magyar mezőnyből, de a régióban is kiemelkedő, likviditási szempontból a bank rendkívül stabil.
  • A Magyar Bankholding Zrt., illetve tagbankjai, a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport működésére, üzleti tevékenységére és teljesítményére az orosz–ukrán konfliktus várhatóan közvetlen hátrányos hatást nem gyakorol. A bankcsoport nem rendelkezik Ukrajnában üzleti érdekeltséggel, leányvállalattal, egyéb üzleti kitettséggel.
  • A magyar Raiffeisen Bank jól tőkésített, a jelenleg zajló háború nincs közvetlen hatással a működésére, mivel a Raiffeisen-csoportban minden leánybank országonként teljesen önfinanszírozó. A hitelintézet nagymértékű, az MNB elvárásait többszörösen meghaladó, folyamatos likviditással rendelkezik. A napokban bizonyos csatornákon ezzel ellentétes, megalapozatlan információk terjedtek, így a Raiffeisen Bank rendőrségi feljelentést tett rémhírterjesztés miatt.
  • A CIB Banknál kijelentették, a megszokott módon és rendben szolgálják ki lakossági és vállalati ügyfeleiket, fióki és ATM-hálózatuk pedig teljes mértékben felkészült az esetlegesen növekvő ügyféligényekre is. A CIB-csoport a magyar bankszektor egyik legrégebbi és legstabilabb pénzintézete, a CIB Bank pedig Európa egyik legtőkeerősebb bankcsoportjának, az olasz Intesa Sanpaolo-csoportnak a tagja.
  • A K&H közölte, a magyar pénzügyi piac kiemelkedően stabil, jól működő, nyereséges szereplője, tőkeereje, tőkemegfelelése rendkívül erős, és a vezető magyar bankok között az egyik legjobb likviditással rendelkezik. Lakossági, kkv-, üzleti és intézményi ügyfeleit minden fizikai és digitális csatornáján keresztül teljes termékskálával, folyamatosan szolgálja ki. A K&H anyavállalata, a belga KBC-csoport sem kitettséggel, sem működési egységgel nem rendelkezik Ukrajnában, míg Oroszországban nagyon alacsonnyal, mintegy 50 millió euróval, melyből 2,8 millió hitel.
  • A Gránit Bank, mint a magyar bankszektor legdinamikusabban növekvő digitális bankja kizárólag a hazai piacon szolgálja ki ügyfeleit, nincs külföldi, sem ukrán, sem orosz kitettsége. A számlanyitások zavartalan lebonyolításának érdekében a bank megnövelte ügyfélszolgálati létszámát, különösen a digitális ügyfélkiszolgálási csatornákon.
  • Oroszország Ukrajnával vívott háborúja közvetlenül nem érinti az Erste Bankot, helyzete mind Magyarországon, mind a régióban stabil. Az ügyfeleket a fiókokban a megszokott rend szerint szolgálják ki, sőt, a múlt héten a megnövekedett forgalomra reagálva minden fiókban hosszított nyitvatartással igyekezték gördülékennyé tenni az ügyintézést. Emellett online banki szolgáltatásaik is zavartalanul működnek.
  • Oroszországot korábban már több alkalommal érték szankciók, és az UniCredit-csoport mindig teljes mértékben megfelelt a szankciós követelményeknek. Az UniCredit-csoportnak az orosz leányvállalatba fektetett saját tőkéje a csoport teljes saját tőkéjének kevesebb mint 4 százalékát teszi ki, hitelek és mérlegfőösszeg tekintetében az arány ennél is kisebb. Az oroszországi bank az UniCredit-csoport bevételeinek és allokált tőkéjének körülbelül 3 százalékát teszi ki. Minden kitettség magasan fedezett, az UniCredit-csoport orosz leányvállalatának mérlege likvid és önfinanszírozott. Az UniCredit Bank Hungary Zrt. érdemi kitettséggel nem rendelkezik Oroszországban, így a konfliktus és a szankciók a bank működésére nincsenek közvetlen hatással.

A jegybank válasza

A bankszektor főbb tavalyi éves üzleti mutatóiról szóló adatai alapján a magyar bankok egyedi szinten még a koronavírus-járványt megelőző 2019-es évhez képest is 10 százalékkal növelték nyereségüket. A csoporttagokkal együtt számított (konszolidált) profitja soha nem látott történelmi rekordot jelent Magyarországon, és bár a 2021. évi hasonló európai uniós adatok még nem állnak rendelkezésre, várható, hogy ezzel a teljesítménnyel a hazai bankpiaci szereplők ismét kiemelkednek az EU mezőnyéből. Az utolsó, 2021. II. negyedévi adatok szerint mindenesetre a magyarországi bankok tőkearányos jövedelmezősége volt – immár nem először – a legmagasabb Európában.

A hazai pénzügyi rendszer valamennyi tagja biztonságosan, folyamatosan szolgálja ki ügyfeleit. Abban a megszokott rendben, ahogy ezt tette és teszi a koronavírus-járvány vagy éppen az orosz–ukrán háború idején is. Az MNB pedig – törvényi kötelezettségének eleget téve – folyamatosan ellátja a hazai pénzügyi rendszer üzleti megbízhatósági (prudenciális), pénzforgalmi és fogyasztóvédelmi felügyeletét is – szögezte le a jegybank. (Forrás: a vg.hu összeállítása)


Related Articles From Your Site

Ne hagyd ki!