Egyelőre nem látszik, hogy hol tetőzhetnek a kamatok
Fotó: Shutterstock

Érkeznek a nagybankok válaszai az alapkamat-emelésre

Mióta bejelentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy az utolsó alapkamat-emelésével lezárja a kamatemelési ciklusát, a nagybankok sorra drágították a hiteleiket, és egyelőre nem látszik, hogy náluk hol tetőznek a kamatok. Mindemellett emelkednek a lakáshitelek törlesztői is.


A jegybank befejezte, a kereskedelmi bankok még emelik a kamatokat

Ahogyan arról beszámoltunk, a Monetáris Tanács 125 bázisponttal, 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot szeptember végén. Az MNB ígérete szerint ezzel lezárta az eddigi 16 hónapos alapkamat-emelési ciklusát. A forint euróárfolyama azóta sorra dönti a negatív rekordokat, valamint a nagybankok válaszai is futószalagon érkeznek a kamatemelésre.

A pénzintézetek módosítottak a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek feltételein is. A többség kamatot emelt, de van, ahol az elvárt jövedelem összege nőtt. A minimálbér nettója egyre kevésbé elég a hitelnyújtáshoz – írja legújabb elemzésében a Bank360.

Általánosabbá váltak a 10 százalék feletti teljes hiteldíj mutatóval (THM) kínált lakáshitelek. Ez lejjebb tornázható különböző kedvezményekkel, vállalásokkal, magasabb jövedelemmel, de ezekkel együtt is 8 százalék felett lesz a jelzáloghitel éves költsége.

Emellett a személyi hitelek kamatai is felpörögtek. A 10 százalék alatti ajánlatok eltűntek, a 15 százalék körüli THM-ek lettek a jellemzőek. Ezeket magasabb jövedelemmel, fizetésutalást vállalva sem igazán lehet 13 százalék alá nyomni.

A szakemberek szerint októberben még lehet számítani további drágításokra, hiszen a hitelek átárazása az elmúlt hónapokban is elhúzódott. Annak ellenére is valószínűsíthető, hogy az MNB nem akarja tovább növelni az irányadó kamatát.

Néhány hitelpélda

Arról is írtunk, hogy az eddigi hiteldrágítások miatt, amennyiben egy bank az 1,25 százalékos alapkamat-emelésre 0,5 százalékos hitelkamat-növeléssel válaszol, annak is számottevő következménye lehet a lakáshitelekre.

Ha egy igénylő jelenleg 300 ezer forintos nettó fizetéssel 20 millió forintos hitelt akar felvenni, akkor az olcsóbb ajánlatok között például 8,3 százalékos THM-et kap. Ennek havi törlesztőrészlete 167 ezer forint. Ha a 0,5 százalékos kamatemelés nyomán 8,8 növekszik a THM, akkor már 172 ezer forint lesz a havi törlesztés. Egyszázalékos hitelkamat-emelésnél 10 ezer forint lenne a különbség

- jegyezte meg a Bank360.

Személyi kölcsönöknél például 13,60-as THM-mel egy 2 millió forintos személyi hitel 48 hónapos futamidővel és 300 ezer forint nettó bérrel 53 472 forint havi törlesztővel igényelhető. 14,10 százalékos THM-mel azonban 53 913 forintra emelkedik az összeg. Viszont, ha egy bank teljesen érvényesíti az alapkamat-emelést, akkor 54 ezer forint fölé nőhet a törlesztés.

A bankok nem érdekeltek a hitelek árának az egekbe szökésében, hiszen ha túl drágák lesznek, kevesebbet vesznek fel belőlük. Azonban a jegybank döntése miatt nem meglepő, hogy lépéseket tesznek, hiszen jelentősen emelkedett az alapkamat.


Ne hagyd ki!