Magyarok forgatják fel a bankvilágot új megoldásaikkal
Fotó: Shutterstock

Nem Mátrix, Natrix. Magyarok is beszálltak az új pénzügyi világ építésébe

A Benker blokklánc alapú neobank pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott a Litván Nemzeti Banktól, és 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével megkezdi működését várhatóan az Európai Unió teljes területén. A társaságot magyar szakemberek hozták létre.


Az egyediség

A Benker az Európai Unió első olyan pénzügyi szolgáltatója, amely teljes egészében blokklánc technológiával működik. Az intézmény jegyzett tőkéjét két körben - 350 ezer és 250 ezer euró - fizették be az alapítók. A társaság költségei ezen felül meghaladták a 2 milliárd forintot, amiben benne van a saját fejlesztésű, kifejezetten a pénzügyi szektorra tervezett hibrid blokklánc rendszer, a Natrix létrehozása és egyéb fejlesztések költségei.

A céget két éve indította két olyan magyar magánszemély - Bodnár Viktor és Szabolcsi András -, akik az EU több országában is a pénzügyi és fintech piac aktív szereplői.

Csak átláthatóan

Bodnár Viktor, a Benker vezérigazgatója szerint cégük azért jött létre, hogy "technológiai alapú garanciát biztosítva transzparenciát, így önrendelkezést adjon ügyfeleinek a pénzügyeik felett". Mint fogalmazott, a neobank "elhozza a személyi pénzügyek új világrendjét, amelyben az ügyfél saját maga irányít, ha úgy dönt; teljes szabadságban élhet és nem a pénzügyi piac különféle szereplőinek van kiszolgáltatva"

A blokklánc hozzáadásával a garanciák körébe a pénzügyi szolgáltatóknak nemcsak jogi és felügyeleti követelményeket kell betartaniuk, hanem átláthatóan kell működniük. A működési szabályokat csak teljesen transzparensen, felügyelt módon változtathatják, azaz nem módosíthatják saját belátásuk szerint, nem kerülhetik meg a rendszert, még a technológiai lehetőség sincs meg rá - tette hozzá.

A Natrix rendszer minden hatályos GDPR-, bankbiztonsági és pénzügyi szabályozási követelménynek megfelel -írja közleményében a társaság.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi az a Natrix és hogyan működik, ITT találsz részleteket.


Ne hagyd ki!