Sokan számolgatják, mennyivel emelkedik a törlesztőrészlet, ha véget ér a kamatstop
Fotó: Getty Images Hungary

Miért emelkedik jobban a hitelek kamata, mint a betéteké? Itt a válasz

Az infláció magas, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig folyamatosan emeli a kamatokat, amit a kereskedelmi bankok is követnek. A változó kamatozású hitelben ülő adósok törlesztőrészletei emelkednek, kivéve, ha bekerültek a kamatstop alá. Jelenleg 470 ezer lakossági jelzáloghiteles ügyfél élvezi a kamatstop előnyeit, vagyis azt, hogy az első félév végéig nem emelkedik a törlesztőrészlete. Mit tehetnek? Egyebek között erről is beszélt a Napi.hu podcastjában Jelasity Radován, a Bankszövetség elnöke.


Nincs, aki megmondja a tutit

Az Erste Bank elnök-vezérigazgatói tisztségét is betöltő szakember szerint az MNB megnyeri majd az infláció elleni meccset, és lejjebb mennek majd a kamatok, de a bizonytalanság miatt nehéz jó tanácsot adni azoknak az adósoknak, akik változó kamatozású hitelt vettek fel. A probléma az, hogy a fix kamatozású hitelek részletei rendszerint magasabbak a változó kamatozásúakénál, most viszont fordulhat a kocka. Júniustól a változó kamatozású kölcsönök részletei is elszállhatnak. Még a bankárok sem mernek tuti tippet adni ilyen helyzetben az adósoknak.

A bankár azt elmondta: akkor jártak volna igazán jól az érintett adósok, ha már évekkel korábban hallgattak volna a bankokra, és fixesítik a hiteleiket. - A mostani magas kamatkörnyezetben valószínűleg hiba volna elfogadni a tízéves kamatrögzítésről szóló ajánlatot, és egy egész évtizedre fixálni a kamatot magas szinten - tette hozzá.

Miért nem emelkednek a betéti kamatok?

A bankok a betéti kamataikat egyelőre nem emelik olyan mértékben, mint a hitelekét.

Ennek az egyik oka, hogy képtelenek versenyezni a lakossági állampapírokkal. Inkább arra ösztönzik az ügyfeleiket, hogy fektessék be a pénzüket betét helyett értékpapírokba. Nincs is szükségük sok betétre, hiszen a hitel/betét arány a legtöbb hitelintézetnél bőven 100 százalék alatt van, 60-70 százalékos arányok a jellemzőek. Először a vállalati betétek kamata az, amely számottevő mértékben emelkedhet

- mondta a bankár.

A bankok tavalyi nyeresége nagyobb volt valószínűleg a 2020-asnál, de több egyszeri tényező is érintette a profitot. Ilyen volt az, amikor a moratóriumos folyószámlahitelek és hitelkártya-tartozások kamatát a személyi hitelek kamata alapján kellett újraszámolniuk a hitelintézeteknek. A moratórium sorozatos hosszabbítása sem volt eredetileg bekalkulálva, ahogy a mostani a kamatstop sem a költségekbe.

A szektor nyereségessége - Jelasity Radován szerint - nem kirívó, mivel 11 százalék körül van az átlagos tőkearányos megtérülés a magyarországi bankoknál. Az már más kérdés, hogy a nemzetközi felmérések azt mutatják: valóban drágák lehetnek a bankszámlák Magyarországon. De ennek az oka az is, hogy a banki tranzakciókat a tranzakciós adó továbbra is terheli.

További részletek ITT.


Ne hagyd ki!