A kamatstop fokozatos kivezetését javasolja a Bankszövetség
Fotó: Shutterstock

Bankszövetség: a kormány döntése a GDP bővülését veszélyezteti

A kamatstop piactorzító, és túl nagy terhet ró a pénzintézetekre a Magyar Bankszövetség szerint. A kormánynak ezért fokozatosan ki kellene vezetnie azt.


Nem örülnek a pénzintézetek a meghosszabbított kamatstopnak

Az éves bankadó összegéhez közelítenek a kamatstop újabb, fél éves meghosszabbításának a terhei, hiszen nagyjából 70 milliárd forintos veszteséget generál a pénzügyi szektorban. Ezzel együtt a pénzintézetek többletterhe az 500 milliárd forintot is eléri az idén, ami közel azonos a teljes tavalyi eredményükkel – idézi Sütő Ágnest, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettesét az Infostart.

A szakember hozzátette, hogy a gazdasági nehézségek a hitelintézeteket is ugyanúgy sújtják, mint más gazdasági szereplőket. Pedig a recessziós félelmek miatt céltartalékot is képezniük kellene, ami további terhet jelent.

Az extra terhek miatt körülbelül 4000 milliárd forintnyi hitel kihelyezése hiúsul meg. Ez pedig azt jelenti, hogy elveszítjük a GDP bővülésének egy százalékát. (…) A magyar gazdaság növekedése érdekében a Magyar Bankszövetség a piactorzító kamatstop fokozatos kivezetésének elindítását tartja egyedül megfelelő szakmai megoldásnak. (…) Erről folyamatosan zajlanak a tárgyalások, hiszen a kormány tisztában van a bankszövetség álláspontjával

- nyilatkozta Sütő Ágnes.

A főtitkárhelyettes arra is emlékeztetett, hogy a bankszektor elemi érdeke a hitelezés fenntartása és az ügyfelek fizetőképességének megőrzése. Emellett kötelessége a betétesekkel és a tulajdonosokkal szemben a prudens működés, valamint a gazdasági fejlődés támogatása.

Meghosszabbította az árstopokat a kormány

Mi is írtunk róla, hogy a kormány döntése értelmében októbertől újabb három hónapig maradnak érvényben az alepvető élelmiszerekre, valamint az üzemanyagra vonatkozó árstopok. Továbbá januártól fél évvel újra hosszabbodik a banki kamatstop.

Az energiaintenzív vállalkozások, vagyis azok, amelyek energiaköltsége a nettó árbevétel 3 százaléka felett volt 2021-ben, októbertől támogatást kapnak. A kkv szektorban ez a feldolgozóipari vállalkozásokra vonatkozik, amelyeknél 50 százalék felett van a feldolgozóipari tevékenységek bevétele.

A program 2022 október 1-jétől 2023 ápriliság tart, két eleme lesz: a működési költségek és a beruházások támogatása. Előbbi háromhavi számlakifizetést jelent, és a tavalyi évhez mért áremelkedés 50 százalékát fedezi. Utóbbiban az önerő támogatását jelenti a program, annak 15 százalékát biztosítja az intézkedés. Cserébe azt kérik, tartsák meg a foglalkoztatottakat úgy, hogy a számuk 2023 végéig ne csökkenjen a 2021-es szint 90 százaléka alá.

A következő hetekben két programot jelentenek be. Gyármentőprogramot hirdetnek az energiaintenzív gyáraknak, itt csak beruházási támogatás lesz. Emellett elindul egy új munkahelyvédelmi akcióterv, mert az energiaárak elszabadulására a munkavállalók elbocsátásával reagálhatnak a vállalatok.


Ne hagyd ki!