Hazatér az orosz kémbank
Fotó: Shutterstock

Konyec: Oroszországba költözik a budapesti székhelyű bank

Már nincs dolga az Európai Unióban és az amerikai szankciók miatt korlátozottak a lehetőségei, ezért a Nemzetközi Befektetési Bank áthelyezi a székhelyét a magyar fővárosból Oroszországba.


Magyarország Nemzetközi Befektetési Banki tagságának de facto megszűnése miatt a hitelintézet kimerítette a további működés lehetőségeit budapesti és Európai Uniós központjából. A bank megkezdte működésének és székhelyének áthelyezését Magyarországról Oroszországba - olvasható a bank honlapján.

Az orosz kémbanknak is nevezett pénzintézet azt javasolja az Orbán-kormánynak, hogy haladéktalanul kezdje meg a 2019. február 5-én kelt megállapodásuk felmondását. Ez a hitelintézet budapesti székhelyéről szól. Azt is közlik, hogy minden kötelezettségüket teljesítik, de minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználnak jogos érdekeinek védelmére. Ugyanakkor értékelésük szerint az Egyesült Államok szankciói miatt a bankot jelenleg megfosztják a pénzügyi műveletek végzésének lehetőségétől.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman április 12-én jelentette be, hogy szankciós listára került a budapesti bank és három vezetője, akik között egy magyar személy is található. A nagykövet elmondta: többször is figyelmeztették a magyar kormányt arra, hogy milyen veszélyeket jelent a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti jelenléte, ám ezekre nem érkezett érdemi válasz.

Orbán Viktor kormányfő április 13-án jelentette be Magyarország kilépését a hitelintézetből. A Népszava számítása szerint a banknak 74 milliárd forintot kell visszafizetnie magyar államnak a 25,27 százalékos tulajdonrészért a kivonulás után. De intő jel, hogy a bank más távozó EU-tagállamok – Bulgária, Románia, Szlovákia, Csehország – részét sem tudja egyben kifizetni az alaptőkéből: Szlovákiától például a bank 10 éves részletfizetést kért.


Ne hagyd ki!