Nem nyitja ki az összes fiókját Ukrajnában az OTP
Fotó: Shutterstock

Csökkentett üzemmódban, de működik az OTP Ukrajnában

Az OTP csak azokat az ukrajnai fiókjat működteti, amelyekben az alkalmazottak és az ügyfelek is biztonságban vannak. A pénzellátás egyelőre folyamatos, bár mértéke elmaradhat a korábbiaktól.


Az OTP is jelentősen érintett az orosz-ukrán háborúban

A biztonsági szempontok miatt az OTP ukrajnai fiókjainak csak nagyjából a fele fogadta az ügyfeleket hétfőn. A bankfiókok pénzellátása folyamatos, még ha a szintje olykor „objektív okokból” el is marad a megszokottól – nyilatkozta az OTP Bank a 24.hu-nak.

A tájékoztatásból az is kiderül, hogy a néhány orosz bank SWIFT használatát érintő szankciók szövege egyelőre nem ismert, de úgy tűnik, hogy az OTP orosz leánybankjait közvetlenül nem érintik a korlátozások. Viszont pontos információk nélkül a szankciók várható hatásait nem tudják felelősen értékelni, elemezni és kommentálni.

Az OTP a háború előtt nyilatkozta a Reutersnek, hogy nincsenek működési problémái Ukrajnában. A donyecki és luhanszki területeken pedig nincs jelentős üzleti kitettsége. A OTP orosz és ukrán leánybankjai egyébként a bankcsoport profitjának 15 százalékát adják

Odavágott a Mastercard az oroszoknak

Ma reggel írtuk arról is, hogy A Mastercard az ukrán háború miatt letiltotta az Oroszországból indított tranzakciókat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az országból nem lehet külföldre pénzt utalni. Arról nincs hír, hogy az országhatáron belül történt-e bármilyen változás, úgy tűnik, hogy (egyelőre) nincs ilyen korlátozás. Korábban a nyugati szankciókkal összhangban a Google Payen és az Apple Payen keresztüli fizetés is (részben) lehetetlenné vált az oroszok számára.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus eszkalációja jelentős gazdasági és pénzügyi következményekkel jár, amely három fő területen, az energiaárakban és ellátásban, a kereskedelemben és a pénzügyi szektorban érezteti majd leginkább a hatását – írták az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research szakértői az ukrajnai konfliktus gazdasági hatásait vizsgáló elemzésükben.

Megemlítették, hogy a mostani válságban mind közelebb kerülünk ahhoz, hogy Oroszországot tényleg levágják a SWIFT rendszerről, de ez sem jelentené a külkereskedelmi forgalom teljes ellehetetlenülését. A 2014-es válság után az oroszok kifejlesztették a saját fizetési rendszerüket (SPSF), amelyhez eddig 400 bank csatlakozott, ezek közül 23 külföldi, főleg német és svájci bank.

Ne hagyd ki!