Új vezérigazgató irányítja az OTP moldovai leánybankját
Fotó: Shutterstock

Vezetőt váltott az OTP, nyugalom, nem itthon

Az OTP-csoport kinevezte az OTP Bank Moldova új vezérigazgatóját – írta a Mold Street a pénzintézet közleménye alapján.


Jóváhagyásra várva

Bogdan Spuză 20 éve dolgozik a bankszektorban, pozícióját a Moldovai Nemzeti Bank jóváhagyását követően töltheti be. A moldovai bankpiacra 2019-ben belépő OTP leányvállalata tavaly az első kilenc hónapban 4,4 milliárd forint adózott eredményt ért el. A sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) 15,6 százalék volt, számolt be a vg.hu.

11 ország, 16 millió ügyfél

Az OTP Bank az egyik legaktívabb hitelintézet az európai akvizíciós színtéren. A 2008-as válságot követően, 2014-ben kezdett újabb tranzakciók eredményeként tavaly decemberig az Alpha Bank Albániával együtt összesen 9 országban 12 pénzintézet, illetve banki portfolió megvásárlását jelentette be. Ezek közül – a szlovén Nova KBM tranzakció kivételével, amelynek pénzügyi teljesítése decemberben még folyamatban volt – mindegyiket sikeresen integrálta a bankcsoportba az OTP Bank, és Albánia mellett olyan új országokba is belépett, mint Szlovénia és Moldova. Ezzel az egyedülálló akvizíciós teljesítménnyel az OTP Csoport a kelet-közép-európai régió legaktívabb bankpiaci konszolidátorává vált, jelenleg Magyarország mellett piacvezető pozíciót tölt be a bolgár, szerb és montenegrói piacokon, és érdemben erősítette a külföldi csoporttagok profit-hozzájárulását.

Az OTP Csoport az egyik legstabilabb pénzügyi csoport a régióban, kiemelkedő tőkeerővel és likviditással, működése a járványhelyzet alatt is zavartalan. A bankcsoport jelenleg 11 országban biztosít univerzális pénzügyi szolgáltatásokat több mint 16 millió ügyfelének, közel 1500 egységből álló bankfiók-hálózattal rendelkezik, munkavállalóinak száma több mint 37,5 ezer.


Ne hagyd ki!