Hét orosz bankot zárnak ki a nemzetközi utalási rendszerből
Fotó: Shutterstock

Itt a lista, ezt a hét orosz bankot zárhatják ki a SWIFT-ből

Az Európai Unió nagykövetei megállapodtak abban, hogy hét orosz bankot kizárnak a nemzetközi fizetési rendszerből. A lista különlegességét az adja, hogy melyik hitelintézet nem szerepel rajta.


Aki kimaradt

A Sberbank megúszta, hiszen nem szerepel a listán. Ez viszont már nem segít a magyar Sberbank anyavállalatán, az osztrák Sberbank Europe AG-n, amelynél végelszámolás indul. Az orosz gázipari óriás, a Gazprom bankja, a Gazprombank is kimarad a büntetésből, ami azt jelzi, hogy az energiaellátás biztosítása kiemelten érzékeny téma, az EU ugyanis joggal tarthat attól, hogy Oroszország a gázszállítások csökkentésével torolja meg végül a rendkívül szigorú szankciókat.

A Bloomberg által megszellőztetett listán hét hitelintézet szerepel: a VTB Bank, a Bank Rosszija, a Bank Otkritie, a Novikombank, a Promsvyazbank, a Sovcombank és a VEB.RF. A tekintélyes gazdasági hírportál úgy tudja, a kitiltás mától életbe léphet.

Mi az a SWIFT-rendszer?

A SWIFT a nemzetközi pénzügyi forgalmat évtizedek óta intéző informatikai szervezet. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) 1973-ban alakult. A szervezet azóta végzi a hozzá csatlakozó bankok, pénzügyi társaságok közötti adatszolgáltatást, amellyel ezek a társaságok egymás közötti nemzetközi utalásokat, elszámolásokat, tranzakciókat hajthatnak végre. Több mint 11 ezer cég használja ezt a hatalmas üzenettovábbító rendszert, amin naponta több mint 40 millió tranzakció megy keresztül. Ha például külföldre utal valaki a bankszámlájáról, akkor a SWIFT-kódot kell használnia.

A döntéssel a külkereskedelem nem bénul meg. A 2014-es válság után az oroszok kifejlesztették a saját fizetési rendszerüket (SPSF), amelyhez eddig 400 bank csatlakozott, ezek közül 23 külföldi, főleg német és svájci bank. Manapság az összes oroszországi pénzügyi forgalom 20 százaléka bonyolódik az SPSF-en keresztül, de a rendszer többé-kevésbé képes lenne kiszolgálni az orosz kereskedelmet és a határon túli forgalmat is.


Ne hagyd ki!