A kínai nyomás ellenére hónapokon belül újabb bika jelenhet meg a tőzsdén
Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a TikTok lett 2020 legtöbbet letöltött alkalmazása. A sikerekkel párhuzamosan pedig felröppentek a hírek, hogy a kínai app hamarosan tőzsdére megy – írja a The Financial Times.


2020 decemberében egy ötmilliárd dolláros finanszírozásnak köszönhetően a TikTok-ot birtokló ByteDance technológiai vállalat piaci értéke meghaladta a 180 milliárd dollárt (54 ezer milliárd forint). Ezzel párhuzamosan a vállalat alapítójának (aki egyben a TikTok megalkotója is), Zhang Yiming-nek a vagyona az amerikai Forbes becslése szerint elérte a 35,8 milliárd dollárt, amely a 34. helyre katapultálta az üzletember a világ legvagyonosabb embereinek listáján. Mondjuk úgy, hogy minden adott volt a tőzsdei listázáshoz, amelyet a ByteDance idén meg is akart valósítani, méghozzá a Wall Street-i tőzsdén. A vállalat végül visszakozott, ugyanis a kínai kormány közbeszólt. Persze a ByteDance-t sem kell félteni, ugyanis előállt egy újabb megoldással. A nyilvános részvénykibocsátás (IPO), egy kicsit elhalasztva ugyan, de meg fog történni, méghozzá a hongkongi tőzsdén. Legalábbis a Financial Times cikke szerint, amelyet egy tűz közeli informátor értesüléseire alapozott.

A vörös mumus

A ByteDance-nek jó oka volt visszalépni a New York-i IPO-tól. Közvetlenül a TikTok tulajdonosa előtt a Didi Chuxing Technology közlekedési applikációt fejlesztő vállalat a Kínai Népköztársaság engedélye nélkül listázásra került a NASDAQ-on. Közvetlenül a Didi 4,4 milliárd dolláros IPO-ja után a Kínai Kibervédelmi Hatóság vizsgálatot indított a cég ellen és elrendelte az alkalmazás eltávolítását az összes helyi virtuális piactérről. A hatóság a cég adatvédelmi protokolljait kritizálta, amely nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek Kínának. A történtek hatására a ByteDance jobbnak látta, ha nem húz ujjat az anyaország felügyelő szerveivel.

Rájuk szálltak

Ez annyira nem meglepő, hiszen az elmúlt hónapokban a hatóságok durván rászálltak a ByteDance-re. A kormány ugyanis aggodalmát fejezte ki a cégcsoport piaci hatalma és az adatkezelési tevékenysége miatt. Éppen ezért a kormány felszólította a vállalatot, hogy adjon további részleteket arról, hogyan gyűjti, tárolja és használja fel a felhasználók személyes adatait, továbbá vizsgálja a csoport monopolisztikus gyakorlatait is. Az informátor elmondta a Financial Times-nak, hogy a cég éppen a szükséges papírokat és adatokat gyűjti és küldi a hatósági szerveknek, amelyek kiértékelése várhatóan szeptemberben esedékes. Az is kiderült, hogy ha minden flottul megy, akkor a cég akár már idén is bekerülhet a hongkongi tőzsdére, de legkésőbb 2022-ben szinte biztosan listázásra kerül a mamutcég.

A ByteDance értéke az elmúlt hónapokban óriásit nőtt, napjainkban nagyjából 425 milliárd dollárra, azaz 127500 milliárd forintra becsülik a cég piaci kapitalizációját.

Ne hagyd ki!