Kína ledegradálta a videojátékokat, erre beszakadt a tőzsde
Fotó: Onur Binay on Unsplash

Kína ledegradálta a videojátékokat, erre beszakadt a tőzsde

Kína egyre nagyobb horderejű intézkedéseket vezet be a nagy technológiai vállalatok ellen, ezzel párhuzamosan a befektetők aggodalma is nő. A helyi közmédia most „elektronikus drogoknak" nevezte a videojátékokat, ennek hatása a tőzsdén is érződött.


A mostani eset remekül szemlélteti a kínai állami média hatamát. Az elmúlt hónapokban a helyi hatóságok számos korlátozást vezettek be azokra a nagyobb kínai vállalatokra, amelyek elsősorban oktatási és a technológiai szolgáltatásokat és termékeket értékesítenek. Mondjuk úgy, hogy a helyi döntéshozók nem nézik jó szemmel a Tencent tech-óriáshoz hasonló vállalatok növekvő piaci dominanciáját. A napokban a kínai állam által birtokolt Economic Information Daily újságban megjelent egy cikk, melynek szerzője kijelentette, a tinédzserek az online játékok rabjai lettek, és ez rendkívül negatív hatást gyakorol rájuk. A cikk felidézte a Tencent egyik népszerű játékát, az Honor of Kings-t is azt állítva, hogy rengeteg diák naponta akár nyolc órát is játszik az applikációval.

Semmilyen iparágnak vagy sportnak sem szabad megengedni, hogy úgy fejlődjön, hogy közben elpusztít egy egész generációt

- olvasható a cikkben, amely ezek után „spirituális opiumnak" nevezte az online játékokat.

A cikk hatására a Tencent és a szintén technológiai vállalat, a NetEase részvényárai is több mint 10 százalékot zuhantak a hongkongi tőzsdén. Később az újság törölte a bejegyzést a Wechat közösségi média platformról, amelynek hatására a részvényárak is stabilizálódtak.

Túl nagyra nőtt a cég

Nem ez az első eset, hogy Kína bekavar a Tencent működésébe. A kommunista állam múlt héten felszólította a vállalatot, hogy szüntesse meg az exkluzív zenei licencszerződéseit a nemzetközi lemezkiadókkal. Erre azért volt szükség, mert a cég jelenleg Kína kizárólagos zenei streaming jogainak több mint 80 százalékát birtokolja. Az állami döntéshozók szerint egészségtelen egy ekkora piaci dominancia. A felszólítás hatására a cég részvényei bezuhantak.

A Tencent vezetői korábban már ígéretet tettek az Honor of Kings játék korlátozására. A vállalat egyebek között arcfelismerő funkciókkal fogja ellenőrizni, hogy melyik felhasználó mennyit játszik az applikációval. Az algoritmus kitiltja a Tencent szerveréről azokat a felhasználókat, akik túllépik a megengedett intervallumot. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Az oktatás is górcső alatt

Kína nemrégiben elrendelte, hogy az oktatási applikációk semmilyen profitot nem könyvelhetnek el azokból a tantárgyakból, amelyek az állam által meghatározott kerettanterv részeit képzik. Továbbá az említett vállalatok semmilen külföldi tőkét nem vonhatnak be a jövőben. Ilyen mértékű korlátozásokra még nem volt példa a kommunista állam 120 milliárd dolláros magánoktatási iparágában.

Ne hagyd ki!