Kína egyre nagyobb horderejű intézkedéseket vezet be a nagy technológiai vállalatok ellen, ezzel párhuzamosan a befektetők aggodalma is nő. A helyi közmédia most „elektronikus drogoknak" nevezte a videojátékokat, ennek hatása a tőzsdén is érződött.


A mostani eset remekül szemlélteti a kínai állami média hatamát. Az elmúlt hónapokban a helyi hatóságok számos korlátozást vezettek be azokra a nagyobb kínai vállalatokra, amelyek elsősorban oktatási és a technológiai szolgáltatásokat és termékeket értékesítenek. Mondjuk úgy, hogy a helyi döntéshozók nem nézik jó szemmel a Tencent tech-óriáshoz hasonló vállalatok növekvő piaci dominanciáját. A napokban a kínai állam által birtokolt Economic Information Daily újságban megjelent egy cikk, melynek szerzője kijelentette, a tinédzserek az online játékok rabjai lettek, és ez rendkívül negatív hatást gyakorol rájuk. A cikk felidézte a Tencent egyik népszerű játékát, az Honor of Kings-t is azt állítva, hogy rengeteg diák naponta akár nyolc órát is játszik az applikációval.

Semmilyen iparágnak vagy sportnak sem szabad megengedni, hogy úgy fejlődjön, hogy közben elpusztít egy egész generációt

- olvasható a cikkben, amely ezek után „spirituális opiumnak" nevezte az online játékokat.

A cikk hatására a Tencent és a szintén technológiai vállalat, a NetEase részvényárai is több mint 10 százalékot zuhantak a hongkongi tőzsdén. Később az újság törölte a bejegyzést a Wechat közösségi média platformról, amelynek hatására a részvényárak is stabilizálódtak.

Túl nagyra nőtt a cég

Nem ez az első eset, hogy Kína bekavar a Tencent működésébe. A kommunista állam múlt héten felszólította a vállalatot, hogy szüntesse meg az exkluzív zenei licencszerződéseit a nemzetközi lemezkiadókkal. Erre azért volt szükség, mert a cég jelenleg Kína kizárólagos zenei streaming jogainak több mint 80 százalékát birtokolja. Az állami döntéshozók szerint egészségtelen egy ekkora piaci dominancia. A felszólítás hatására a cég részvényei bezuhantak.

A Tencent vezetői korábban már ígéretet tettek az Honor of Kings játék korlátozására. A vállalat egyebek között arcfelismerő funkciókkal fogja ellenőrizni, hogy melyik felhasználó mennyit játszik az applikációval. Az algoritmus kitiltja a Tencent szerveréről azokat a felhasználókat, akik túllépik a megengedett intervallumot. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Az oktatás is górcső alatt

Kína nemrégiben elrendelte, hogy az oktatási applikációk semmilyen profitot nem könyvelhetnek el azokból a tantárgyakból, amelyek az állam által meghatározott kerettanterv részeit képzik. Továbbá az említett vállalatok semmilen külföldi tőkét nem vonhatnak be a jövőben. Ilyen mértékű korlátozásokra még nem volt példa a kommunista állam 120 milliárd dolláros magánoktatási iparágában.

The Conversation

Friss

Photo by Dan Gold on Unsplash

Itt a lista, ezek az élelmiszerek drágultak nagyon sokat

Mutatjuk, mi mennyibe kerül most.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!