A szövetséget NATO tagállamok, az EU, Ausztrália, Új-Zéland és Japán alkotják. A megállapodás értelmében a tagállamok kiberfenyegetésekkel kapcsolatos információkat osztanak meg egymással, és közösen veszik fel a harcot az államilag támogatott hackercsapatok ellen.Ha minden igaz, már meg is van a szövetség első célpontja: a Kínai Népköztársaság. Legalábbis ezt állítja a CNBC egy névtelenséget kérő, magas rangú amerikai tisztviselő információira alapozva. Joe Biden amerikai elnök már korábban is pedzegette, hogy szerinte a kínaiak állnak a nagyszabású márciusi hackertámadás mögött. Most úgy néz ki, hogy társakra lelt, és hivatalosan is megvádolhatja a kínai államot.

Kína, mint közellenség

A márciusi támadásban a hackerek a Microsoft Exchange szerverét törték fel. Az Exchange a Microsoft Servers termékvonal része. Ez a szerverszoftver felel az e-mailek, a naptárak, a feladatok és a névjegyek kezeléséért, a mobil- és webalapú hozzáférés támogatásáért, illetve az összes adat központosított tárolásáért. A hackerek csaknem 30 ezer amerikai és több százezer nemzetközi vállalatot károsítottak meg. A Microsoft szakemberei hamar kiderítették, hogy a kevésbé ismert Hafnium csapat állt a támadás mögött.

Az USA, bár lehetett tudni, ki felel a károkozásért, nem vádolta meg Kínát nyilvánosan a hackercsapat finanszírozásával. Viszont az elmúlt néhány hónapban bőven volt arra idő, hogy a szakemberek megfelelő mennyiségű terhelő bizonyítékot gyűjtsenek. Az informátor azt is elmondta, hogy az USA számára fontos, hogy a szövetségesei támogatásával tegyen nemzetközi lépéseket. A tisztviselő valószínűleg arra célzott, hogy Biden nem akart egyedül nekimenni Kínának.

A szövetség a jelek szerint elsősorban a kínai államot akarja megszorongatni, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt hackertámadások jelentős részét orosz csapatok hajtották végre.

Ezt erősíti az FBI, az NSA és a CISA lépése is. Az említett szervezetek egy olyan listát tettek közzé, amely 50 olyan taktikát, technikát és eljárást tartalmaz, amelyeket rendszerint a kínai állam által támogatott hackerek alkalmaznak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az újonnan alakult szövetség az együttműködésre és a megelőzésre épül, nem pedig a megtorlásra. Legalábbis egyelőre.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!