Segítő kéz a járványban fuldokló cégeknek

Az új korlátozó intézkedésekkel érintett ágazatok is igényelhetik a kamatmentes hitelt. Az MFB megkezdte a hiteltermék átdolgozását.


A hitelprogram március 8-án még az eredetileg meghatározott vállalkozói kör számára indul el, de rövid időn belül azok a cégek is igényelhetik a támogatást, amelyek az új, hétfőtől érvényes korlátozások miatt leállásra kényszerülnek, veszteséget szenvednek el. Erről adott ki tájékoztatást a folyósítással megbízott MFB.

A hitel feltételei nem változnak: a teljes futamidő alatt fix nulla százalékos kamatozású, nem kapcsolódnak hozzá banki költségek (kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj) és akár nulla százalékos saját forrással is elérhető az MFB Pontok hálózatában.

Mikor jön a bővítés?

Az MFB megkezdte a hiteltermék átdolgozását, hogy a legrövidebb időn belül beadhassák hitelkérelmüket az MFB Pontokon azok a vállalkozások is, amelyeknek az új korlátozó intézkedések miatt jelentősen csökken a bevételük.

A jelenlegi, 25 ágazatot tartalmazó TEÁOR lista további ágazatokkal és ennek megfelelő TEÁOR számokkal bővül, annak megfelelően, hogy a kormány a lezárások miatt kiket részesít további bértámogatásban.

A kibővített listát a döntést követően az mfb.hu és az összetartók.hu oldalon teszi elérhetővé a bank.

A program az eredetileg meghatározott főtevékenységeket végző vállalkozások számára március 8-tól már elérhető az MFB Pontok hálózatában, a Takarékbank Zrt., a Budapest Bank Zrt., valamint az OTP Bank Nyrt., az MKB Bank Nyrt. és a Gránit Bank Zrt. megkülönböztetett fiókjaiban.

Feltételek

Az igényelhetőség legfontosabb feltételei közé tartozik, hogy a hiteligénylőnek lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie a 2019. évre vonatkozóan, illetve 2019. január elsejétől a vállalkozás főtevékenységeként kell bejegyezve lennie a termékleírásban előírt TEÁOR szerinti tevékenységek valamelyikének. Kizáró tényező, ha az igénylő 2019. évi lezárt teljes (12 hónapos) üzleti évének üzemi eredménye negatív. Az előzetes igényfelmérés szerint a Covid-19 járvány előtt jól működő és életképes cégek meg fognak felelni ezeknek a kritériumoknak, így valóban számos - minimum tízezer - vállalkozás kaphat kézzelfogható segítséget.


Ne hagyd ki!