A fogyasztók egyre gyakrabban kapnak adathalász e-maileket, amelyek egyes közmű- és energiaszolgáltató cégek nevében érkeznek, hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).


A levelek megtévesztésig hasonlítanak azokra az értesítésekre, melyeket a valódi szolgáltatók küldenek. A MEKH ezért arra kéri a fogyasztókat, hogy ha kétségeik vannak, mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot a szolgáltató ügyfélszolgálati munkatársaival.

Mit akarnak a csalók?

A közmű- és energiaszolgáltatók nevében ügyködő csalók célja az adatait megszerzése, de előfordulhat, hogy egy-egy elmaradt villany-, gáz vagy vízszámla befizetésére szólítanak fel, vagyis megpróbálnak lenyúlni. A gyanús leveleknél fontos ellenőrizned, hogy honnan, kitől, milyen címről érkeztek. Legyen gyanús, ha korábban nem adtad meg az emalcímedet a szolgáltatónak, mégis levelet kapsz tőle. Ellenőrizd, hogy tényleg van-e fizetési elmaradásod.

Ha csoportos beszedéssel fizetsz, gyanús lehet egy bankkártyás befizetésre való felkérés, ahová egy link is vezet. Ha kétségeid támadnak, ne utalj pénzt a levélben megjelölt számlaszámra, és ne kezdeményezz bankkártyás fizetést az e-mailben lévő linkre kattintva. Az is gyanús lehet, ha a kért összeg túl magas, de az is, ha túl alacsony.

Az e-mailben található azonosítókat (szerződésszám, a felhasználó azonosító száma, a felhasználási hely címe) vizsgáld meg tüzetesen, azoknak ugyanis egyezniük kell a saját szerződésedben olvasható azonosítókkal. Ne hagyd átverni magad, mert az adathalászok mindenhol ott vannak, legyen szó a NAV-ról vagy éppen a bankokról!


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!