A fogyasztók egyre gyakrabban kapnak adathalász e-maileket, amelyek egyes közmű- és energiaszolgáltató cégek nevében érkeznek, hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).


A levelek megtévesztésig hasonlítanak azokra az értesítésekre, melyeket a valódi szolgáltatók küldenek. A MEKH ezért arra kéri a fogyasztókat, hogy ha kétségeik vannak, mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot a szolgáltató ügyfélszolgálati munkatársaival.

Mit akarnak a csalók?

A közmű- és energiaszolgáltatók nevében ügyködő csalók célja az adatait megszerzése, de előfordulhat, hogy egy-egy elmaradt villany-, gáz vagy vízszámla befizetésére szólítanak fel, vagyis megpróbálnak lenyúlni. A gyanús leveleknél fontos ellenőrizned, hogy honnan, kitől, milyen címről érkeztek. Legyen gyanús, ha korábban nem adtad meg az emalcímedet a szolgáltatónak, mégis levelet kapsz tőle. Ellenőrizd, hogy tényleg van-e fizetési elmaradásod.

Ha csoportos beszedéssel fizetsz, gyanús lehet egy bankkártyás befizetésre való felkérés, ahová egy link is vezet. Ha kétségeid támadnak, ne utalj pénzt a levélben megjelölt számlaszámra, és ne kezdeményezz bankkártyás fizetést az e-mailben lévő linkre kattintva. Az is gyanús lehet, ha a kért összeg túl magas, de az is, ha túl alacsony.

Az e-mailben található azonosítókat (szerződésszám, a felhasználó azonosító száma, a felhasználási hely címe) vizsgáld meg tüzetesen, azoknak ugyanis egyezniük kell a saját szerződésedben olvasható azonosítókkal. Ne hagyd átverni magad, mert az adathalászok mindenhol ott vannak, legyen szó a NAV-ról vagy éppen a bankokról!


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!