Sms-ben, emailben, akár a rendőrség nevében is próbálkozhatnak a bűnözők
Fotó: Shutterstock

Itt egy újabb csalás! Így kerülheted el az átverést!

Elszaporodtak az sms-es, valamint az emailes csalások Magyarországon az utóbbi időben. Olyan csalók is akadnak, akik a Nébih vagy a rendőség nevében próbálnak pénzt kicsikarni az áldozataiktól. Sorounk néhányat a manapság terjedő átverések közül!


Sms-es csalással próbálkoznak bűnözők

Újabb csalássorozat indult Magyarországon az elmúlt napokban: sms-ben arra kérik az áldozataikat bűnözők, kattintsanak egy linkre, majd módosítsanak a címükön, különbön törlik a megrendelésüket. Ráadásul az üzenet olyan telefonszámról érkezik, ami valódi rendeléseknél szokta jelezni, ha egy csomag átvehető.

Ha ilyen sms-t kapunk jobb, ha nem kattintunk a linkre. Amennyiben mégis megtettük, ne adjuk meg az adatainkat, amivel visszaélhetnek a csalók.

Egyébként a 24 megjegyzi, ez egy klasszikus trükknek számít. Szerencsére gyanús lehet az ezekben az üzenetekben előforduló számos helyesírási hiba, ami ronthatja az sms hitelességét.

A rendőrség nevében is kérik a bankkártyaadatokat csalók!

Arra pedig a Magyar Rendőrség hívta fel mindenki figyelmét a hivatalos honlapján augusztusban, hogy egy megtévesztő nevű oldal, a www.ugyintezespolice-hu.com adatokat próbál kiszedni felhasználóktól. Ahogy a police.hu írta:

Adathalász csalók a rendőrség nevével visszaélve, a közigazgatási bírság ellenőrzési felületén keresztül próbálnak bankkártya adatokat megszerezni, és valótlan befizetés kezdeményezésére hívják fel hatóságunk nevében az érintetteket. A személyes és banki adataik védelme érdekében fontos, hogy a rendőrség e-ügyintézési portáljának elérése kizárólag a https://ugyintezes.police.hu/ honlapcím beírásával történjen. Kérjük, hogy a www.ugyintezespolice-hu.com oldalt ne nyissa meg, azon semmilyen adatot ne adjon meg, fizetési folyamatot ne kezdeményezzen!

Tehát mindenki legyen figyelmes, amikor egy számára ismeretlen, kétes eredetű oldal próbálja tovább irányítani más oldalra vagy bármilyen személyes adatot megszerezni.

A Nébih nevében is szédíti egy csaló a gyanútlan vevőket

Továbbá a nyáron többször a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nevével és adataival visszaélő csalók emailben léptek kapcsolatba gyanútlan ügyfelekkel. Lefoglalt élelmiszereket árultak, melyekről díjbekérőt is kiállítottak.

A hivatal felhívta a lakosság és a vállalkozások, egyéb szervezetek figyelmét, hogy a Nébih nem kereskedik a forgalomból kivont termékekkel, így díjbekérő számlákat sem állít ki erről! .

A hivatal főbb adatai, így bankszámlaszámai is elérhetőek a hatóság weboldalán, gyanú esetén mindenképpen még az esetleges utalás előtt ellenőrizni kell azokat.

Fontos hangsúlyozni, minden esetben óvatosan járjon el az, akiktől a személyes adatai kiadását vagy előre utalásos fizetést kérnek. Gyanúsnak ítélt megkeresésnél hívni kell a Nébih ügyfélszolgálatát (06-80/263-244) vagy a rendőrséget.

Ne hagyd ki!