A fővárosban is elterjedtek az unokázós típusú csalásokhoz hasonló, úgynevezett végrehajtós csalások.


A csalások jellemzője, hogy egy magát egy végrehajtó iroda munkatársának vagy bírósági dolgozónak kiadó személy azzal hívja fel a potenciális áldozatot, hogy tartozás miatt végrehajtási eljárás folyik ellene. A csalók azt mondják, hogy a pénzt azonnal át kell utalni egy általuk megadott bankszámlaszámra. Ha ez elmarad, jön a végrehajtó, méghozzá akár órákon belül, és rendőrök kíséretében. Ha kell, a lakásba is benyomulnak, hogy a tartozás fejében ingóságokat foglaljanak le.

A csalók minden módon, főleg pszichés kényszerrel igyekeznek a hivatalos eljárás látszatát kelteni, ügyszámot is kitalálnak, többnyire forintra pontos összeget jelölnek meg. jellemzően szervezetten, többen együttműködve dolgoznak.

A fővárosi főügyész azt írja közleményében, hogy Budapesten már több tucat bűncselekményben nyomoznak. Konkrét esetet is említett, amelyben a gyanú szerint egy háromtagú csapat csaknem húsz embert próbált átverni a trükkel.

Mit lehet tenni?

Az érintettek igyekezzenek tisztázni, valós-e a megkeresés. Azonnal ne utaljanak pénzt, mindig ellenőrizzék a lakóhelyük szerinti bíróságon, hogy folyik-e ellenük végrehajtás. Kérjenek telefonszámot a visszahíváshoz, jegyezzék fel, milyen nevet mond a hívó, és ragaszkodjanak a személyes ügyintézéshez az állítólagos végrehajtói irodában. Ha ezt a hívó fél elutasítja, vagy ha gyanússá válik valami, azonnal hívják a rendőrséget.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!