A fővárosban is elterjedtek az unokázós típusú csalásokhoz hasonló, úgynevezett végrehajtós csalások.


A csalások jellemzője, hogy egy magát egy végrehajtó iroda munkatársának vagy bírósági dolgozónak kiadó személy azzal hívja fel a potenciális áldozatot, hogy tartozás miatt végrehajtási eljárás folyik ellene. A csalók azt mondják, hogy a pénzt azonnal át kell utalni egy általuk megadott bankszámlaszámra. Ha ez elmarad, jön a végrehajtó, méghozzá akár órákon belül, és rendőrök kíséretében. Ha kell, a lakásba is benyomulnak, hogy a tartozás fejében ingóságokat foglaljanak le.

A csalók minden módon, főleg pszichés kényszerrel igyekeznek a hivatalos eljárás látszatát kelteni, ügyszámot is kitalálnak, többnyire forintra pontos összeget jelölnek meg. jellemzően szervezetten, többen együttműködve dolgoznak.

A fővárosi főügyész azt írja közleményében, hogy Budapesten már több tucat bűncselekményben nyomoznak. Konkrét esetet is említett, amelyben a gyanú szerint egy háromtagú csapat csaknem húsz embert próbált átverni a trükkel.

Mit lehet tenni?

Az érintettek igyekezzenek tisztázni, valós-e a megkeresés. Azonnal ne utaljanak pénzt, mindig ellenőrizzék a lakóhelyük szerinti bíróságon, hogy folyik-e ellenük végrehajtás. Kérjenek telefonszámot a visszahíváshoz, jegyezzék fel, milyen nevet mond a hívó, és ragaszkodjanak a személyes ügyintézéshez az állítólagos végrehajtói irodában. Ha ezt a hívó fél elutasítja, vagy ha gyanússá válik valami, azonnal hívják a rendőrséget.


The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!