ismét támadnak a kártákony SMS-ek, így védekezhetsz
Fotó:Shutterstock

Vigyázz, visszatértek a kártékony SMS-ek, így védekezhetsz

Kéretlen SMS üzenetek útján terjedő kártevőre figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI).


Ezek az üzenetek lehetnek veszélyesek

Az új-zélandi CERT jelzése szerint visszatért a korábban Magyarországon is széles körben terjedő androidos, úgynevezett FluBot kártevő, azt továbbra is SMS-ekben szereplő hivatkozásokkal terjesztik a kiberbűnözők

- írja az NKI a honlapján közzétett rendkívüli tájékoztatóban.

Az üzenetek tartalma eltérő lehet: függőben lévő csomagkézbesítésről, a címzettel megosztott fényképalbumról vagy például hangpostaüzenet érkezéséről szólnak.

Erre figyelj!

A korábbiakhoz képest különbség, hogy az üzenetekben szereplő hivatkozások ezúttal egy olyan weboldalt nyitnak meg a böngészőben, amely egy hamis biztonsági frissítésről szól. Kiemelték: valójában az érintett eszköz akkor fertőződik meg, ha rákattintanak a hamis biztonsági frissítés telepítésére.


Intő jelek

Ez az \u00fczenet ugrik fel

Fotó: Az NBSZ NKI hivatalos weboldala

Mi a teendő?

Az NKI ezért arra figyelmeztet, hogy senki se kattintson a gyanús SMS-ekben szereplő hivatkozásokra, ne engedélyezzék az ismeretlen alkalmazások telepítését. Ha valaki csomag érkezését várja és szeretne tájékozódni a kézbesítés állapotáról, javasolt mindig kézzel beírni a szállító cég weboldalának címét és ott megadni a csomag azonosítóját. Ha valaki ilyen üzenetet kap, jelentse a CSIRT@nki.gov.hu e-mail címre - írta az NKI.


Ne hagyd ki!