A Zimperium mobil biztonsági vállalat vizsgálata szerint több mint 10 millió embert károsítottak meg azok a csalók, akik a Google Play piacterét kihasználva trójai vírussal fertőzték meg a felhasználók készülékeit.Kifinomult módszerek

A Zimperium tájékoztatása szerint a bűnözők nagyjából 200 vírusos applikációt töltöttek fel a Google Play-re, amelyek első ránézésre átlagos alkalmazásoknak tűnnek. A teljes lista EZEN A LINKEN megtekinthető, de olyan, jellemzően népszerű appokra kell gondolni, mint a „Photo Effect Pro" képszerkesztő, a „Daily Horoscope & Life Palmestry" horoszkópos, vagy a „Free Coupons 2021" kuponos app.

A módszerük így nézett ki:

  • a felhasználó letöltötte az appot, amely eleinte pontosan úgy működött, ahogyan az elvárható
  • az alkalmazás később küldött egy értesítést arról, hogy a felhasználó ajándékot nyert
  • az értesítés átirányította a felhasználót egy oldalra, ahol meg kellett adnia a telefonszámát
  • ha valaki beírta a számát, akkor automatikusan feliratkozott egy SMS szolgáltatásra, amely havonta 42 dollárral (nagyjából 13 ezer forint) terhelte a telefonszámláját

A Google intézkedett

A keresőóriás tájékoztatása szerint a Zimperium által azonosított applikációkat törölte, a fejlesztőiket pedig letiltotta. Nehéz pontosan meghatározni a károkozás mértékét, de nagyjából 10 millió felhasználó érintett, a bűnözők pedig több millió eurót zsebelhettek be. Olyan áldozat is volt, aki nem tudta időben leállítani az SMS szolgáltatást, így közel 230 dollárral húzták le.

A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a bűnözők 2020 novemberében indították a nagyszabású, kifinomult, új technológiákat alkalmazó akciójukat. Az appokat a Play mellett más, kevésbé ismert platformokon is terjesztették. A szóban forgó trójai vírus a GriftHorse nevet viseli.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!