Két darab bitcoin kriptovaluta egy bilincsben, az FBI kriptovaluta részleget alapított
Fotó: Shutterstock

Az FBI megunta a kripto-lopásokat, saját ügyosztályt alapít

Az FBI elérkezettnek látta az időt, hogy végre komolyabban vegye a blokklánc technológiát és a kriptovalutákat, miközben az USA Igazságügyi Minisztériuma új, nemzeti kriptovaluta-végrehajtási csoportot hozott létre-írja a Reuters.


Nincs kegyelem

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közvetlenül azután jelentette be „virtuális eszközök kizsákmányolásával” foglalkozó részlegének megalapítását, miután az igazságügyi minisztérium hírt adott fennállása legnagyobb kriptovaluta-fogásáról. A minisztérium egy New York-i házaspárt kapcsolt le a napokban. Ilya Lichtenstein és felesége, Heather Morgan nagyjából 120 ezer bitcoint próbált átmosni, melyeket egy hacker lopott el 2016-ban a Bitfinex nevű kriptotőzsdéről. Az 1,6 billió forint értékű csalásról bővebben is írtunk, EBBEN A CIKKÜNKBEN.

Az USA kritikus fontosságú ágazatait az elmúlt hónapokban több hackertámadás érte, a kiberbűnözők minden esetben kriptovalutákban kértek váltságdíjat. A legproblémásabb támadások között tartják számon a Colonial Pipeline finomított kőolaj-származékot szállító vezetékrendszer, és a világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalata elleni támadásokat. Ezekről is írtunk, ITT és ITT. A megnövekedett kiberfenyegetettség miatt az USA szabályzói egyre nagyobb nyomást helyeznek a kriptoiparra.

Az FBI-nak korábban többször is sikerült nyomon követnie a tranzakciókat és visszaszereznie a váltságdíjak egy részét vagy egészét, az új ügyosztály azonban azt jelzi, hogy a jövőben jóval nehezebb dolga lesz a hackereknek.

A minisztérium is rákapcsolt

A Németországban tartott, müncheni kiberbiztonsági konferencián Lisa Monaco főügyész-helyettes is felszólalt. Bejelentette, hogy Eun Young Choi ügyész fogja vezetni az igazságügyi minisztérium kriptovaluta osztályát. Choi korábban Lisa Monaco vezető jogtanácsosaként tevékenykedett, LinkedIn-profilja szerint közel egy évtizedig dolgozott kiberbűnözési koordinátorként és ügyvédként New Yorkban. Ő vezette az orosz hacker elleni eljárást, aki több mint 80 millió ügyféladatot lopott el a JPMorgantől.

Monaco egy új nemzetközi virtuális valuta-kezdeményezés létrehozását is beharangozta, és figyelmeztetett, hogy a minisztérium agresszívan fel fog lépni a kiberfenyegetésekkel, hackerekkel és a kriptovaluta vállalatokkal szemben is.

Ne hagyd ki!