A világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalata is hackerek áldozata lett. A vállalat annyit közölt, egyelőre úgy tűnik, a dolgozók és a cég érzékeny adatai nem kerültek illetéktelen kezekbe, de még semmi biztosat nem tudnak mondani a károkozás mértékéről.

A JBA hétfőn kiadott egy közleményt, amiben az állt, hogy kibertámadást észleltek az informatikai rendszereikben – írja a Business Insider. A támadások főleg az észak-amerikai és az ausztráliai szerverközpontjaikat érintették. A vállalat egyelőre nem észlelt adatszivárgást, de nem zárták ki ennek a lehetőségét sem.

A vállalat a támadás észlelését követően azonnal felfüggesztette az érintett rendszerek működését, értesítette a hatóságokat, illetve mozgósította a cég globális informatikai és külső szakértői hálózatát a probléma elhárításának érdekében. Ha minden igaz, a biztonsági rendszereket nem érték el a támadók, és arra sem utal semmilyen jel, hogy az ügyfelek, a beszállítók, vagy az alkalmazottak adatai veszélybe kerültek volna.

A brazil JBA a világ legnagyobb bevételű húsfeldolgozó vállalata. Tavalyi éves bevétele meghaladta az 51,3 milliárd dollárt (14620 milliárd forint).

​Mozgolódnak a hackerek

Az elmúlt néhány hónapban egymás után érkeztek a hírek a hackertámadásokról. Alig néhány hete, hogy az amerikai Colonial Pipeline finomított kőolajszállító vezetékrendszerét kiberbűnözők bénítottak meg, máris jött egy újabb betörés. Sőt, nem is egy, hanem több tucatnyi. A Microsoft arról számolt be a napokban, hogy a Nobelium orosz hackercsoport 1 hét alatt 24 ország több mint 150 vállalatát támadta meg. Ennek következtében a bűnözők több mint 3000 e-mail fiókot törtek fel. Néhány hónapja a REvil csapata az Acer-től 50 millió dollár váltságdíjat követelt az ellopott adataikért cserébe. Ez után nem sokkal az Apple-t is betámadták, esetükben is 50 millió dollárral szerettek volna gazdagodni a tilosban járó „informatikusok". Manapság egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak a hackerek, amelyek sok esetben sikert eredményeznek. A Colonial Pipeline például kifizette a bűnözőknek az 5 millió dolláros váltságdíjat. Ezeken az összegeken és „sikereken" felbuzdulva, valószínűleg sok hasonló támadás várható a közeljövőben.

The Conversation

Friss

Egészségügy: okos számítással elkerülhető lenne a pazarlás

A drága technológiát csak abból a szempontból kellene támogatni, hogy mennyire okoz nagyarányú egészségjavulást a súlyos betegségben szenvedőknek. Ehelyett mindent megveszünk, mert úgyis az állam állja a számlát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Wilhelm Gunkel on Unsplash

21 ezer milliárd forintnyi aranyat bányásznának a Börzsönyben

Egy magyar cég aranyat és ezüstöt bányászna Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Parragh átalakítaná az iparűzési adó  rendszerét, Budapest felhördült

Parragh László szerint az átalakítást össze lehetne vonni a formálódó globális társasági minimumadóval.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!