Te fizetnél havi 4-5000 forintot, hogy a Facebook igazolja, az vagy aki?
Fotó: Shutterstock

Hasznos lehet a fizetős Facebook, csak bírd megfizetni

A Meta szerint biztonságosabbá teszi az új, fizetős szolgáltatásuk a facebookos és instagramos fiókokat, és kiemeli a felhasználókat a tömegből. A szakember szerint is vannak előnyei, azonban nagy kérdéses, ki fogja megfizetni?


Tesztelik a Facebook és az Instagram fizetős szolgáltatását

A Meta a fizetős Verified szolgáltatását Ausztráliában és Új-Zélandon már bevezette, de a tervek szerint hamarosan egyre több területen lehet kiemelt felhasználóként kommunikálni a Facebookon és az Instagramon.

A Meta Verified nevű megkülönböztető jelzése kék színű, amiért a felhasználó pénzt fizet, így igazolja, valóban ő áll a profil mögött, nem kamuprofilról van szó. Egyúttal kiemelkedhet a tömegből, több olvasóhoz eljuthat az üzenete, nehezebb lehet a fiókja ellopása és a virtuális ügyfélszolgálaton kiemelt támogatásra számíthat.

A szolgáltatás havidíja Ausztráliában és Új-Zélandon 11,99 (számítógép) vagy 14,99 (mobiltelefon) amerikai dollár, vagyis durván 4300 vagy 5400 forint. Lényeges, hogy cégek és fiatalkorúak egyelőre nem vehetik igénybe.

Változó a szolgáltatás megítélése

A rosszmájúak azt mondják, hogy a pénz a vállalatnak kell, hogy mit adnak érte, az nem feltétlenül lényeges. Ebben is lehet valami, mert trend a világban, hogy egyre több szolgáltató kér pénzt valamiért. A Meta azt mondja, hogy ebből személyazonosság-védelmet próbál kifejleszteni

- idézi Keleti Arthur jövőkutató inforádiós nyilatkozatát az Infostart.

Hozzátette, például 2017-ben háromhavonta nagyjából 700 millió hamis fiókot számolt fel a Facebook. A csúcsév 2019-ben volt, amikor ugyanennyi idő alatt 2 milliárdot semmisített meg.

Tehát a kiberbiztonság lényeges kérdés, de arról lehet vitatkozni, miért nem adja ezt a szolgáltatását a cég ingyen, hiszen a változás akár beismerése is lehet annak, a Facebook nem biztonságos. Bár erre a kérdésre maga Zuckerberg adott választ.

Azt mondta, ők eddig is szolgáltattak egy bizonyos szintű védelmet, ami igaz is. De az is igaz, hogy sok küzdelme van a közösségi portáloknak oldalfeltöréses ügyekben. A védettséghez márpedig nehéz hozzáférni, hírességeknek, politikusoknak sikerült már, és úgy tűnik most, hogy mindenki kaphat ilyet

- tette hozzá.

Véleménye szerint nagy kérdés, mely országban fogja a piac elfogadni a 4-5 ezer forintos díjakat havonta. Persze az árban és a csomagokban lehetnek különbség államonként.

Én, mint biztonsági szakember valószínűleg fogok érte fizetni, mert a hitelesség, a bizalom fontos építőkövem, de nem biztos, hogy ez mindenkinek bele fog férni

- fejtette ki.

Ne hagyd ki!