A szabadban egy faasztalon látható egy okostelefon és egy laptop, amelyen a Google kezdőlapja van behozva
Fotó: Pixabay

Zavar, hogy a Google kilistázza a gyermeked fotóját? Itt a megoldás

A Google új funkciójának köszönhetően a felhasználók kérvényezhetik, hogy a keresőóriás távolítsa el a 18 éven aluliak képeit a találati eredmények közül.


Szigorú ellenőrzés

A Google először augusztusban jelentette be, hogy komoly változások várhatók a platform és a leányvállalatai működésében a fiatal felhasználók védelmének erősítése érdekében. A YouTube már be is vezetett egy újítást, amely korlátozza a 13-17 éves korosztály felhasználóinak hozzáférését a platformhoz. A videómegosztó példáját most az anyavállalat is követte, amelynek új funkciója segítségével a kiskorúak, valamint szüleik, illetve gyámjaik kérvényezhetik, hogy a keresőóriás tüntesse el képeiket a keresési lekérdezések közül. A Google minden egyes kérvényt alaposan ki fog vizsgálni, indokolt esetben további információkat fog kérni a felhasználótól. Ha a kérelmet elfogadják, akkor a szóban forgó kép többé nem fog megjelenni a képkeresési találatok és az indexképek között sem.

Válogatott módszerek

A keresőóriás figyelmeztetett, hogy a képeltávolítási folyamat sikeressége nem jelenti azt, hogy a szóban forgó fájl teljesen eltűnik az internetről, a vállalat csak a saját szolgáltatásai iránt vállal felelősséget. Azt ajánlja a felhasználóknak, hogy ha máshonnan is el szeretnének tüntetni egy képet, akkor vegyék fel a kapcsolatot az adott oldal rendszergazdájával.

Úgy véljük, hogy ennek az újításnak köszönhetően a fiatalok jobban befolyásolhatják a digitális lábnyomaikat, illetve azt, hogy a képeik hol jelennek meg a Google lekérdezéseiben

-olvasható a cég blogján.

Az eltávolítási kérelmet EZEN A LINKEN lehet elindítani.

A Google kínálatában már több, a gyerekek védelmét célzó szolgáltatás is megtalálható. Ilyen például a „Biztonságos keresés" funkció, amely különböző szűrők segítségével korlátozza a káros tartalmak elérhetőségét. A biztonságos keresés bekapcsolásáról EZEN A LINKEN olvashattok többet.

The Conversation

Ne hagyd ki!