A Nemzeti Védelmi Szolgálat márciustól 50 embert vet be a hálapénzes kísérletek kiszűrésére az egészségügyben.


Az utóbbi időben elfogadott jogszabály-változások egyik fontos eleme a hálapénz elleni küzdelem. Aki lebukik, akár egy év börtönt is kaphat. A csomag részeként módosult a rendőrségről szóló törvény is, amely a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatának hatáskörét kiterjesztette mindazokra, akik az egészségügyi szolgálati jogviszonyt választják a jövőben. Egyszerűbben fogalmazva: az eredetileg a korrupt, hatalmukkal visszaélő rendőrök lebuktatására létrehozott Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) felhatalmazást kapott arra, hogy ellenőrizze az állami ellátásban dolgozó egészségügyiseket.

A Belügyminisztérium szóvivője, Samu Attila dandártábornok az Inforádiónak elmondta, hogy a szervezeten belül már létre is hoztak egy főosztályt, amelynek 50 munkatársa ezen a terepen fog dolgozni márciustól. Több eszköz is rendelkezésükre áll, például az úgynevezett megbízhatósági vizsgálat

Az meg micsoda és hogyan működik?

A megbízhatósági vizsgálat olyan, a valóságban is előforduló élethelyzet mesterséges kialakítása, amely lehetővé teszi annak az ellenőrzését, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e a jogszabályokban előírt hivatali kötelezettségének, hogy befolyásmentesen látja el a feladatát, vagyis jogszabályszerűen jár-e el

– mondta a dandártábornok.

A szakzsargont félretéve: a vizsgálatot végző személyek csapdát állíthatnak. Valós élethelyzet, hogy valaki például pénzt ajánl az állami ellátásban dolgozó, döntési helyzetben lévő orvosnak, hogy előrébb kerüljön a műtéti várólistán. Vagy egyszerűen csak azt szeretné, ha némi hálapénz ellenében kiemelten bánnának vele. Ha a doki belemegy, lebukik.

A vizsgálat megindításához továbbra is ügyészségi jóváhagyásra van szükség, egy naptári évben egy személyt háromszor lehet ilyen módon próbára tenni. A vizsgálatot számos körülmény indokolhatja, akár egy névtelen bejelentés is elindíthatja. Szerinted hányan sétálnak bele a csapdába?


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Kiakaszt a benzinár? Mutatjuk, ki mennyit szed le belőle

Nem szeretjük, de ez is bekövetkezett, itt van az 500 forintos benzin a kutakon. Jó, ha tudod, amikor fizetsz a benzinkútnál, a pénzed körülbelül fele az államkasszába vándorol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!