Népszerű halrudakat vizsgáltak szakértők
Fotó: Shutterstock

Bolti, panírozott halrudacskákkal lehetnek gondok

Panírozott halrudakat vizsgáltak német szakértők. Számos gyorsételben káros anyagok jelenlétét mutatták ki, valamint sokszor a halhús-panír aránnyal sem voltak megelégedve. A vizsgált termékek közül jónéhány Magyarországon is kapható.


Problémákat találtak a panírozott halrudacskák többségénél

19-féle panírozott halrudacskát vizsgáltak meg német szakemberek a napokban. A termékek mindegyike alaszkai tőkehalból készült és egy kivételével elősütött volt. A szakértők a tesztjeik után az élelmiszerek több problémájára is rávilágítottak.

Kifogásolták például az termékek arányait. Jellemzően a halrudak egyharmadát tette ki a panír, és csak a fennmaradó rész volt a hal, ami az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó a Rizikometer szerint nagyon nem jó arány.

11 terméknél pedig elősütésekor keletkező káros anyagokat mutattak ki. Emellett több halrudacskában fedeztek fel ásványi olajat (MOSH, MOAH). Azonban higiéniai problémákat nem tapasztaltak.

A teszten 6 termék ért el „jó” minősítést. Ezek közé tartoztak például az Iglo, a Frosta és a Lidl halrudacskái. Viszont „nem megfelelőnek” minősítették egyebek mellett az Aldi és az Alnatura rúdjait.

Sóból is megárthat a sok

Egyébként korábban is ismert volt, hogy a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást okozhat, valamint megnövelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát. Azonban egy friss kutatás eredménye még egy negatív hatásra felhívja a figyelmet.

A dél-korai Kyungpook Nemzeti Egyetem tudósai több mint 500 ezer, 40 és 70 év közötti embernek, a brit UK Biobank adatbázisban tárolt egészségügyi adatait vizsgálták. Az információkat 11 évre nézve tanulmányozták. Kizárták azokat, akiknek korábban volt pitvarfibrillációja (atrial fibrillation, AF - szabálytalan és gyakran különösen gyors szívverést okoz, ami szédüléshez, légszomjhoz és fáradtsághoz vezethet. Az ebben szenvedőknél ötször nagyobb az esély a stroke-ra), koszorúér-betegsége, szívelégtelensége vagy szélütése.

Arra voltak kíváncsiak, hogy az alanyok soha/ritkán, néha, általában vagy mindig sózzák az ételeiket. Erre azért volt szükségük, hogy fényt derítsenek a sófogyasztás és az esetleges megbetegedések közötti összefüggésekre.

A kutatás végeztével levonták a következtetést: azoknál, akik sosem sózzák az ételeiket, 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki AF, mint azoknál, akik rendszeresen. Akik csak néha nyúltak sóhoz, 15 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek pitvarfibrillációtól. Azoknál pedig, akik az általában választ adták, 12 százalékkal alacsonyabb volt az egészségügyi probléma kockázata.

Ne hagyd ki!