Panírozott halrudakat vizsgáltak német szakértők. Számos gyorsételben káros anyagok jelenlétét mutatták ki, valamint sokszor a halhús-panír aránnyal sem voltak megelégedve. A vizsgált termékek közül jónéhány Magyarországon is kapható.
Problémákat találtak a panírozott halrudacskák többségénél
19-féle panírozott halrudacskát vizsgáltak meg német szakemberek a napokban. A termékek mindegyike alaszkai tőkehalból készült és egy kivételével elősütött volt. A szakértők a tesztjeik után az élelmiszerek több problémájára is rávilágítottak.
Kifogásolták például az termékek arányait. Jellemzően a halrudak egyharmadát tette ki a panír, és csak a fennmaradó rész volt a hal, ami az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó a Rizikometer szerint nagyon nem jó arány.
11 terméknél pedig elősütésekor keletkező káros anyagokat mutattak ki. Emellett több halrudacskában fedeztek fel ásványi olajat (MOSH, MOAH). Azonban higiéniai problémákat nem tapasztaltak.
A teszten 6 termék ért el „jó” minősítést. Ezek közé tartoztak például az Iglo, a Frosta és a Lidl halrudacskái. Viszont „nem megfelelőnek” minősítették egyebek mellett az Aldi és az Alnatura rúdjait.
Sóból is megárthat a sok
Egyébként korábban is ismert volt, hogy a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást okozhat, valamint megnövelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát. Azonban egy friss kutatás eredménye még egy negatív hatásra felhívja a figyelmet.
A dél-korai Kyungpook Nemzeti Egyetem tudósai több mint 500 ezer, 40 és 70 év közötti embernek, a brit UK Biobank adatbázisban tárolt egészségügyi adatait vizsgálták. Az információkat 11 évre nézve tanulmányozták. Kizárták azokat, akiknek korábban volt pitvarfibrillációja (atrial fibrillation, AF - szabálytalan és gyakran különösen gyors szívverést okoz, ami szédüléshez, légszomjhoz és fáradtsághoz vezethet. Az ebben szenvedőknél ötször nagyobb az esély a stroke-ra), koszorúér-betegsége, szívelégtelensége vagy szélütése.
Arra voltak kíváncsiak, hogy az alanyok soha/ritkán, néha, általában vagy mindig sózzák az ételeiket. Erre azért volt szükségük, hogy fényt derítsenek a sófogyasztás és az esetleges megbetegedések közötti összefüggésekre.