Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt hagyományos húsvéti vizsgálat csaknem félszáz ellenőrzött termék közül minden csokoládényuszit és kalácsot rendben lévőnek talált. Ötféle sonka sótartalma azonban határérték feletti volt.
Az ITM élelmiszer és vegyipari laboratóriuma minden évben ellenőrzi az ünnepi időszakok jellegzetes termékeit. A vizsgálat fő szempontjai, hogy az árucikkek teljesítik-e a Magyar élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a címkéjükön feltüntetett összetétel megfelel-e a valóságnak. A húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem élelmiszerbiztonsági vizsgálat, hanem a termékeken olvasható tájékoztatás helytállóságát kéri számon a megtévesztő gyakorlatok kiszűrése érdekében.
Csokinyúl, kalács kipipálva
Az idén megvizsgált tizenöt húsvéti csokinyúl kivétel nélkül eleget tett a követelményeknek. Az élelmiszerkönyv előírása alapján a csokoládéban csak akkor lehet idegen, vagyis kakaóvajtól eltérő növényi zsiradék, ha mennyisége nem haladja meg az öt százalékot, és jelenlétét a címkén jelölik. Az eredmények alapján a termékek egyike sem volt kifogásolható ebből a szempontból, zsírtartalmuk általában sem tért el a csomagoláson szereplő tápérték jelöléstől.
A kalácsok laborvizsgálata során a termékek szárazanyagra vonatkoztatott zsír-, cukor- és sótartalmának megfelelőségét nézték. Az Élelmiszerkönyv megnevezésüktől függően különféle elvárásokat rögzít a kalácsok összetételére. A foszlós és finom fonott jelzővel kínált kalácsok zsír- és cukortartalmának magasabb az előírt minimuma, mint a tejes tésztából készült fonotténak. A megvizsgált tizenhatféle termékkel szemben nem merült fel kifogás.
Öt sonkánál gond volt a sóval
A laboratórium tizenhét nyers és főtt, húsvéti jellegű sonka só- és nedvességtartalmát vizsgálta. A Magyar élelmiszerkönyv szerint a sonka sótartalmát 58 százalékos víztartalomra kell számítani, hogy esetleges száradása ne befolyásolja az értéket. Ötféle termék sótartalma magasabb volt az előírtnál, ezek esetében megindultak a hatósági eljárások. A listát ITT megtalálod.