Tisztázatlan eredetű bútorok kerültek a magyar IKEA áruházakba
Fotó: Shutterstock

A hazai IKEA-t is átvágták, de jól jött ki az ügyből

Közérdekű célra hasznosítják azokat a tisztázatlan eredetű fa bútorokat, amelyeket a hazai IKEA áruházakban vontak ki a forgalmazásból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).


Legalább nem szennyezett

Az IKEA csoport belső vizsgálata szerint egyik kínai beszállítójuktól hamis tanúsítvánnyal rendelkező, tisztázatlan, vélhetően orosz eredetű fa bútorok kerültek az áruházakba több tagállamban, köztük Magyarországon is. A faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzésért is felelős Nébih erdészeti szakembereinek vizsgálata megállapította, hogy a magyar IKEA megfelelő gondossággal járt el, így a továbbiakban a hatóság a nemzetközi részleg tevékenységét vizsgálja.

Az eset uniós szintű, ezért a tagállamok hatóságai között jelenleg is széles körű egyeztetés zajlik. A Nébih ellenőrzésének első szakasza azonban már lezárult, a Magyarországon lévő illegális eredetű termékeket elkobozták, az állam tulajdonába kerültek. Mivel a faanyag eredete az orosz megjelölésnél pontosabban nem ismert, ezért a Nébih laboratóriumi szakemberei sugárzásmérést is végeztek, ennek során mindent rendben találtak.

A Nébih az áruházzal egyetértésben és annak támogatásával megsemmisítés helyett közérdekű célra hasznosítja az elkobzott bútorokat.

Pályázaton értékesítik a bútorokat

A forgalmazásból kivont 272 termékre helyi önkormányzatok, közhasznú szervezetek, továbbá egyházak, egyházi jogi személyek pályázhatnak november 30-tól a Nébih oldalán: https://portal.nebih.gov.hu/faanyagok-kozerdeku-celu-igenylese. A hazai IKEA támogató hozzáállását mutatja, hogy az elkobzott termékek kiosztása a hivatal döntését követően közvetlenül az érintett IKEA áruházakból történik majd - tette hozzá a Nébih.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal közleményében kiemelte: az ügyben a hazai erdőtörvény szabályozása is jól vizsgázott, mert a hatóság számára lehetővé teszi, hogy a nemzetközi részleg tevékenységét is hatékonyan vizsgálhassa, másrészt pedig biztosítja az elkobzott fatermékek közérdekű célra hasznosítását. Más tagállamok ugyanis hasonló rendelkezés hiányában egyelőre tanácstalanok, hogy mit kezdjenek a náluk talált illegális eredetű fatermékekkel.


Ne hagyd ki!