Megváltoztatnák az oldalak tartalommoderálási szabályait
Fotó: Shutterstock

Korlátozhatja az influenszereket a Facebook és az Instagram

A Meta több népszerű közösségi oldal és más platformok anyavállalata. A felügyelőbizottságuk szerint korlátozniuk kellene az ismert emberek posztolási szabadságát az oldalaikon, például a Facebookon és az Instagramon.


Tovább kint maradhatnak az influenszerek jogsértő tartalmai a Meta platformjain

A sok követővel rendelkező profilok veszélyes tartalmai, valamint emberi jogi kötelezettségeik miatt változtathat eddigi működési szabályain a Meta. A Facebook és az Instagram anyavállalatának a felügyelőbizottsága megállapította, hogy problémák vannak az érvényes szabályozással – írja a Financial Times.

Az oldalak moderátorai általában azonnal eltávolítják a problémás posztokat. Azonban a magasabb rangú, sok követővel rendelkező profiloknál (például Donald Trump volt amerikai elnök fiókja), amelyek szerepelnek az ismert emberek úgynevezett fehér listáján, az azonnali eltávolítás helyett újabb vizsgálat következik, ami akár hónapokig is eltarthat.

Emellett azért is igazságtalan a rendszer a bizottság szerint, mert nagyobb szólásszabadságot kaphatnak azok, akik közelebbi gazdasági kapcsolatban vannak a Metával. Mindezek miatt gyorsabbá, igazságosabbá és átláthatóbbá tennék az oldalak működését – jegyzi meg az Index.

Új nyilvántartás készülhet az aktívabb felhasználókról

A bizottság javasolta, hogy gyorsítsák fel azon felhasználók posztjainak másodlagos vizsgálatát, akik emberi jogokkal kapcsolatos tartalmakat közölnek. Továbbá arra kérik a vállalatvezetést, hogy dolgozzanak ki egy feltételrendszert, amely alapján ismét nyilvántartásba vehetik az érintett felhasználókat, és meg is nevezhetik őket a platformokon.

Egyébként a felügyelőbizottság két éve működik. Feladatuk, hogy meghatározzák a cégcsoport tartalommoderálási politikáját. A 20 fős testületet függetlennek tartotják, azonban a működésüket a Meta finanszírozza. A nemzetközi testület tagjai között vannak korábbi politikusok, újságírók, ügyvédek és emberi jogi jogvédők is.

Van, ahol az állam is regulázná a véleményvezéreket

A kínai a világ legnagyobb influenszer közössége. Közöttük és a rajongóik körében tenne rendet újabban a Kínai Kommunista Párt, ezért a korábbinál is szigorúbb szabályoknak kell megfelelniük az ázsiai ország véleményvezéreinek. Ugyanis figyelembe kell venniük - különösen az élőben közvetített tartalmak esetén – az "önkéntes magatartási kódex" iránymutatásait.

A kódex előírásai szerint, ha az influenszer szakértelmet igénylő kérdéskörben akar megszólalni, akkor teheti meg, ha van szakirányú képesítése a témához. Ilyen területek például a jog vagy az egészségügy. Az igazolását a szükséges iskola elvégzéséről pedig a platform üzemeltetőjénél kell bemutatnia.

Nem ábrázolhatnak az általuk készített tartalmak élelmiszerpazarlást, luxuscikkeket, vagy bármilyen fényűzést. Nem lehetnek szexuálisan kihívók és a szexre sem utalhatnak. Emellett tilos a Kínai Kommunista Pártot és annak vezetőit bármilyen módon lejáratniuk.

Továbbá már májusban megtiltották, hogy a 16 évnél fiatalabbak este 10 után livestreaming-tartalmat fogyasszanak. Valamint ettől az időponttól virtuálisan sem „ajándékozhatják meg” az influenszereiket.

Ne hagyd ki!