Szabályozták az influenszerek működését Kínában
Fotó: Shutterstock

Kína igazi vezérei megregulázták a véleményvezéreket

Nehezebbé vált az influenszerek élete Kínában, miután az ország vezetése magatartási kódexben szabályozta az online véleményvezérek működését.


Átléphettek egy határt a kínai influenszerek

A kínai a világ legnagyobb influenszer közössége. Közöttük és a rajongóik körében tenne rendet újabban a Kínai Kommunista Párt, ezért a korábbitnál is szigorúbb szabályoknak kell megfelelniük az ázsiai ország véleményvezéreinek manapság. Figyelembe kell ugyanis venniük - különösen az élőben közvetített tartalmak esetén – az "önkéntes magatartási kódex" iránymutatásait – írja a hwsw.hu.

A kódex részletei

A kódex előírásai szerint, ha az influenszer szakértelmet igénylő kérdéskörben akar megszólalni, ezt akkor teheti meg, ha van szakirányú képesítése a témához. Ilyen területek például a jog vagy az egészségügy. Az igazolását a szükséges iskola elvégzéséről pedig a platform üzemeltetőjénél kell bemutatnia.

Nem ábrázolhatnak az általuk készített tartalmak élelmiszerpazarlást, luxuscikkeket, vagy bármilyen fényűzést. Nem lehetnek szexuálisan kihívók és a szexre sem utalhatnak.

Emellett tilos a Kínai Kommunista Pártot és annak vezetőit bármilyen módon lejáratniuk.

Nem ez volt az egyetlen intézkedés az influenszerek ellen Kínában

A közelmúltban több olyan szabályt hozott a kínai vezetés, amelyek a véleményvezér- és celebszakmát hivatott megzabolázni, valamint kontroll alatt tartani az általuk gyártott tartalmakat.

Májusban például megtiltották a kommunista államban, hogy a 16 évnél fiatalabbak este 10 után livestreaming-tartalmat fogyasszanak, valamint ettől az időponttól virtuálisan sem „ajándékozhatják meg” az influenszereiket.

Ennyi adót fizet egy magyar influenszer

Néhány hete írtunk róla, hogy Magyaroroszágon adót kell fizetni az influenszerkedésből, blogokból, vlogokból származó bevételek után is.

Ha az influenszer belföldi megrendelőjétől, magánszemélyként díjban vagy termékmintában részesül, úgy ezek alapesetben az Szja törvény szabályai szerint megbízási díjként (önálló tevékenységből származó bevételként) adóznak. Ezen megbízási díjjal szemben a megbízott influenszer elszámolhatja a bizonylattal igazolt költségeit, ha ilyen költséget nem jelöl meg, akkor a megbízási díj 90 százaléka után kell adóznia. Ebből a jövedelemből a megbízó vonja le az adóterheket.

A fenti adózási formánál sokkal jobban jár az influenszer, ha egyéni vállalkozást alapít és bejelentkezik a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alá. Így havi 50 ezer Ft-os adófizetéssel szinte minden közterhét letudhatja (azonban hamarosan változhatnak a kata szabályai). Még jobb, ha rendelkezik valahol egy teljes állással, nappali tagozatos egyetemista vagy esetleg nyugdíjas, mert ilyenkor csak havi 25 ezer Ft katát kell fizetnie (félkata). Ez azonban csak addig járható út, amíg az influenszer éves nettó bevétele a 12 millió forintot, vagy az ugyanazon megbízótól származó bevétele a 3 millió forintot nem haladja meg. Ha meghaladja, akkor extra 40 százalékos katát is fizetnie kell a különbözetre.

Ha egyéb részletek is érdekelnek a témában, EZT a cikkünket ajánljuk.


The Conversation

Ne hagyd ki!