Földimandula- és tigrismogyoró őrleményt hívott vissza a Nébih szalmonella miatt
Fotó: Shutterstock

Szalmonella miatt hívott vissza egy terméket a Nébih

Őrölt földimandulát és tigrismogyorót tartalmazó terméket hívott vissza a Nébih szalmonella-szennyezettség miatt. A hatóság arra kér mindenkit, hogy az egészségünk megóvása érdekében ne fogyasszunk belőlük! Mutatjuk melyik termékről van szó, és azt is, hogy mivel járhat, ha mégis megettük.


Szalmonella-fertőzött terméket hívott vissza a Nébih

Földimandula- és tigrismogyoró őrleményt hívott vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közleményük szerint szalmonella-szennyezettség miatt. A hatóság arra kér mindenkit, hogy amennyiben vásároltatok, ne fogyasszatok ebből a termékekből. Az áru bármelyik Müller üzletbe visszavihető, az árát pedig blokk nélkül is visszatérítik.

A termék pedig a következő:

Alnatura márkájú Erdmandeln, gemahlen bio - 225 g kiszerelésű /Őrölt bio tigrismogyoró vagy földimandula/: a termék spanyol eredetű, a minőségét 2022.02.12.-ig; 2022.07.15.-ig; vagy 2022.09.14.-ig őrzi meg. A Müller üzletlánc forgalmazza, RASFF referenciaszáma pedig: 2021.5807.

Amit a szalmonella okozta megbetegedésekről tudni érdemes

A Nébih a holnapján egy korábbi írásában beszámolt néhány fontos információról is, amit a szalmonella-megbetegedésről tudni érdemes. Eszerint a szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A fertőzést elősegíti, ha a baktérium az ételben elszaporodik. Ez hosszabb idejű (2-3 óra) környezeti hőmérsékleten vagy langyos helyen (8-45 °C között) történő tárolás során megtörténik.

A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Az így hőkezelt ételek, vagyis, ha az étel teljes egészében felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejében is elérte a 75 °C-ot, biztonsággal fogyaszthatók. A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe kell tenni (legfeljebb 5 °C), mert néhány órányi szobahőmérsékleten a tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt az ételt újra át kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni. Nagyon fontos a nyersanyagok és a késztermékek elkülönítése is. Legalább ilyen fontos a gyakori kézmosás. Mindig moss kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdenél, és amikor befejezted a nyersanyagok (húsok) előkészítését! Étkezés előtt is moss kezet!

A betegség lefolyása, időtartama, súlyossága változó. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. Fontos megemlíteni, hogy a fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ez csak laboratóriumi vizsgálattal deríthető ki. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, az különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Lázas, hasmenéses beteg ételkészítéssel, étel felszolgálással ne foglalkozzon, nehogy másokat is megfertőzzön!

Egyéb visszahívott termékek

Nem sokkal korábban három másik mandulaterméket is visszahívott a Nébih, azok nagy keserűmandula-tartalma miatt. A keserűmandulában ugyanis sok az amigdalin, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul.

A termékek pedig a következők:

Alnatura márkájú Bio Mandeln - 200 grammos kiszerelés /Bio mandula/: a termék spanyol eredetű, a minőségét 2022/11/29-ig őrzi meg, valamint a Müller üzletlánc forgalmazza.

Alnatura márkájú Bio Mandeln gemahlen - 150 grammos kiszerelés / Bio őrölt mandula/: a termék spanyol eredetű, a minőségét 2022/08/10-ig őrzi meg, valamint ezt is a Müller üzletlánc forgalmazza.

dennree márkájú Europäische Mandelkerne - 250 grammos kiszerelés /Európai mandula/: a termék spanyol eredetű, a minőségét 2022/08/26-ig őrzi meg, forgalmazójára nem tér ki a közlemény.

Egyéb részletekért érdemes erre a linkre kattintanod.

Ne hagyd ki!