Ha vásároltunk a török citromból, meg ne együk!
Fotó: Shutterstock

Figyelmeztet az Auchan: ne egyetek ebből a termékből!

Visszahívta egyik termékét az Auchan. Korábban a Nébih is veszélyekre figyelmeztetett az ilyen jellegű áruk kapcsán. Mutatjuk miről van szó.


Veszélyes lehet a gyümölcs

Hatósági értesítés alapján, az Auchan visszahívta a török ANY YASA GIDA VE TARTIM MESIN cég által forgalmazott és csomagolt „LÉDIG CITROM” megnevezésű termékét. A csomagolt citrom 2022.01.18. és 31. között volt kapható a cég áruházaiban. Csomagolásának a dátuma pedig 22/01/12.

Az áruházlánc arra kér mindenkit, hogy amennyiben ilyen terméket vásárolt, a biztonsága érdekében ne fogyassza el, hanem mielőbb vigye vissza az áruházba, ahol a termékek teljes vételárát megtérítik a vevőszolgálatokon akár blokk nélkül is.

A Nébih is figyelmeztetett korábban

A felhívásból ugyan nem derül ki, hogy pontosan milyen veszélyeket rejt a termék, azonban korábban elsősorban Törökországból származó citrusfélék veszélyeire figyelmeztetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is.

Több olyan citrusfélét találtak ugyanis a közelmúltban a magyar üzletekben a hivatal szakemberi, amelyekben a megengedett határérték feletti, vagy az EU-ban már nem engedélyezett növényvédőszer-maradékot (klórpirifoszt, proklorázt és klórpirifosz-metilt) mutatott ki. Ezen áruk (például citrom, grapefruit, narancs, mandarin, klementin) elsősorban Törökországból érkeztek.

Figyelmeztetnek arra is, hogy a „rendszeres és alapos határellenőrzés ellenére is” előfordulhatnak ilyen citrusfélék a boltok polcain. Éppen ezért a hivatal arra kéri az élelmiszerkereskedőket, hogy kiemelten ellenőrizzék a Törökországból vagy más, nem EU-s országból származó citrusféléket. Emellett további vizsgálatokat helyezett kilátásba a Nébih, elsősorban a nagybani piacokon és a logisztikai központokban.

Hazait is vásárolhatunk

Egyébként, ha nem bízunk a külföldi termékekben, fogyaszthatunk magyar citromot. Jelenleg Lajosmizsén található Magyarország egyetlen citromfarmja. Kisjuhász Éva és Szőrös András huszonöt éve gazdálkodnak a település szomszédságában. A házaspár 1989-ben kezdett szamócával foglalkozni, később virágokkal és paradicsommal is gazdálkodtak. Egy bő évtizede azonban visszatértek a szamócához, miközben hozzáfogtak a mára virágzó citromültetvény telepítéséhez.

Közel egy hektáron termelik a citromot fűtött fóliasátrak alatt, biológiai növényvédelemmel gondozva a fákat. Gyümölcseik a szezonban az egész országban kaphatóak. Az általuk megtermelt citrom akár egy hónapig is eláll a hűtőben.


Ne hagyd ki!