Hihetetlen, ami a balatoni ingatlanpiacon történt
Fotó: Shutterstock

Elképesztő áron cserélnek gazdát a balatoni nyaralók

Lassan a középosztály sem engedheti meg magának, hogy víkendházat tartson fenn a Balatonnál. A tóparthoz közelebbi nyaralókat pedig csak a legtehetősebbek képesek megfizetni.


Megváltozott a balatoni ingatlanpiac

A Balaton felkapottabb településein évtizedekkel korábban is drágák voltak az ingatlanok. Az olcsóbbakon, mint például Balatonberénytől Balatonlelléig az átlagos keresetű családok is megengedhettek maguknak egy kisebb víkendházat. A kétezres évek végének gazdasági válsága alatt azonban gyakran áron alul váltak meg ezektől a nyaralóktól a hitelcsapdába került famíliák – írja a Népszava.

A Balaton délnyugati medencéjében, elsősorban Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves településcentrumoktól messzebb eső részein egy 200-300 négyzetméteres telken álló 35-45 négyzetméteres, jellemzően könnyű szerkezetes házat 3,5-6 millió forintért meg lehetett venni még bő tíz évvel ezelőtt is. (…) Most ugyanezeket az ingatlanokat hat-tízszeres áron el lehet adni

– nyilatkozta Sághy Tamás ingatlanszakértő.

A balatonparti települések többségén jelenleg 70 millió forint felett alakulnak az árak az ingatlan.com hirdetései alapján, találni azonban nyaralóingatlant egymilliárd forint felett is.

A közelmúltban mentek fel az árak

A szakértő elmondta, hogy a Balaton nagy része sokáig az átlagemberek nyaralóhelyének számított. Az elmúlt években azonban jelentős fejlesztések és befektetések történtek, magukkal hozva egy legmagasabb luxust is kifizető réteget.

Emellett a koronavírus-járvány hatására sokan próbáltak kiköltözni a nagyvárosokból, a kedvező megközelíthetősége miatt pedig népszerű célponttá vált a Balaton térsége.

A Covid kezdete óta 60-70 százalékkal emelkedtek az árak. Jelenleg a Balatonnál, legalábbis a közvetlen tóparti településeken magasabbak a négyzetméterárak, mint Budapesten

– tájékoztatott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Sokak számára megfizethetetlen

A tóparti települések árai mára a középosztály egy részének megfizethetetlenek, a vízközeli ingatlanok maximum 50-100 méterre a medertől pedig luxusnak számítanak.

Jelenleg még mindenféle ingatlannak van piaca, ami generálja a drágulást, ám, ha romlik a gazdasági helyzet, akkor ismét előfordulhat, ami a 2010-es évek elején, hogy többen próbálnak majd megszabadulni a nyaralójuktól, s ez, ha nem is csökkenti az árakat, de jelentősen lelassítja a drágulást

– véli Balogh László.

The Conversation

Ne hagyd ki!