Okosotthon vezérló telefon hangszóróval
Fotó: Unsplash

Így építhetsz okosotthont magadnak

Mitől okos egy lakás? Hogyan lehet ilyet építeni? Erről kérdeztük Tóth Barnabást, az okosotthon rendszert fejlesztő Chameleon Smart Home Zrt. üzletfejlesztési igazgatóját.


​Mitől okos egy otthon? Egyetlen okostermosztáttól a lakásból máris okosotthon lesz?

Attól, hogy csak egyetlen funkció okos, az otthonunk még nem lesz az. Az okosotthon rendszerei automatikusan, egymással összhangban működnek, akár a külvilág eseményeire is reagálva, a tulajdonos pedig távolról tudja irányítani azokat.

​Miért éri meg ilyet építeni?

Időt, energiát, pénzt takaríthatunk meg és biztonságosabb, kényelmesebb környezetben élhetünk. Egy okosotthon olyan automatizmusokat hajt végre, amelyekkel a tulajdonos rengeteg időt takaríthat meg. Szabályozza például a redőnyök leengedését vagy felhúzását, a kerti locsoló ki- és bekapcsolását, a hűtést és a fűtést, a szellőztetést, vagy lekapcsolja a nem használt lámpákat. Ezzel persze sok pénzt is spórolhatunk.

​Hogyan épül fel egy okosotthon?

A rendszer lelke egy központi egység, amelyhez a házban lévő szenzorok és aktorok kapcsolódnak. Ez a számítógép kapja a parancsokat a szenzoroktól, valamint az applikáción keresztül a tulajdonostól, akár távolról is. Ilyen parancs például, hogy melegben húzza le a redőnyöket, abban a helyiségben, ahol nincs mozgás, kapcsolja le a lámpákat, vagy, hogy esős időben ne kapcsolja be az öntözőt, viszont csukja be az ablakokat. Az applikációval beállíthatjuk azt is, hogy hazaérkezés előtt a rendszer szellőztessen, így a lakásba lépve friss levegő vár minket.

​Mennyibe kerül a rendszer kiépítése és számít-e, hogy mekkora és hogy mikor épült a lakás?

A rendszer kiépítése építkezés vagy felújítás esetén a legegyszerűbb, de találunk a piacon kész épületekhez illeszthető megoldásokat is. Az okosotthon-rendszer segítségével megspórolható idő és pénz nyilván annál jelentősebb, minél nagyobb alapterületű az ingatlan. A kiépítés költsége alapvetően a végpontok, a vezérelni kívánt eszközök számától, valamint a lakás vagy ház adottságaitól függ, de általánosságban indulóárként egymillió forinttal számolhatunk 100 négyzetméterenként.

​Hogyan válasszunk az okosotthon megoldások és a kivitelezők között?

Olyan gyártót éri meg választani, akinek az alaparchitektúrája minél több külső eszközzel kompatibilis. A Chameleon rendszere is ilyen. Fontos még, hogy az okosotthont kezelő applikáció felhasználóbarát és testreszabható legyen. Ami a kivitelezőt illeti, olyat érdemes keresni, aki az erősáramú villanyszerelés mellett az okosotthon-megoldásokhoz is ért.

​Mennyire kell tartani a meghibásodástól, milyen időközönként kell fejleszteni?

Műszaki hiba esetén az okosotthonok funkciói hagyományos módon, kapcsolókkal is működtethetők. Ami a fejlesztéseket illeti, a központi egység szoftvereinek frissítése folyamatos. Maga az egység és hozzá kapcsolódó szenzorok, aktorok és perifériák hosszú ideig nem avulnak el.

Mivel az okosotthon az internethez kapcsolódik, nem kell tartani a kiberbűnözőktől? 

A rendszert több rétegű biztonsági rendszer védi, ahova bejutni rendkívül idő és energiaigényes, ami a bűnözőknek egyszerűen nem éri meg. Ilyen támadásra a mi rendszerünknél nem is volt még példa.

​Merre fejlődik a technológia?

Az okosotthon annál hatékonyabb, minél nagyobb területen működik, így a társasházi rendszerek fejlesztésében látunk fantáziát. Ezek kiegészítik az egyes okosotthonok funkcióit, a mi rendszerünkkel a felhasználók kezelhetik például a kaputelefont, a garázskaput, de időpontot is foglalhatnak a társasházban működő szolgáltatókhoz, lefoglalhatják a társasházi közös tereket, sőt, közösségi autótöltő és -kölcsönző szolgáltatásokat is elérhetnek. A következő lépés az okosotthonok és társasházak hálózatba kötése lehet, amely az okosvárosok kiépítésének alapját képezheti.

Chameleon Smart Home Zrt.

A 2017-ben alapított társaság platformfüggetlen okosotthon-rendszerét már több mint ezer társasházi lakásban és közel ötszáz családi házban használják Magyarországon, ám megoldásaik már Szerbiában, Romániában és Németországban is elérhetőek. A cég 2019 óta összesen 1,015 milliárd forint értékben jutott tőkéhez, elsősorban a Hiventures-től. A Chameleon a világon elsőként fejlesztett az okosotthont az okostársasházzal és az okosvárossal összekapcsoló, felhőalapú applikációt, amelyet a Dubaji Világkiállításon mutatott be. E megoldásait nemrégiben Kanadában, három torontói mintalakásában is elérhetővé tette. Terveik szerint 2024 végéig több mint ezer torontói lakásban helyezik működésbe a rendszert. A Chameleon részt vesz a BÉT a hazai középvállalatok tőzsdei megjelenését segítő Mentor Programjában, amelynek eredményeként várhatóan még idén a tőzsde Xtend piacán is megjelenhet.


Ne hagyd ki!