Idén jobb alkupozícióba kerülhetnek a felújítók/építkezők?
Fotó: Shutterstock

Építkeznél, felújítanál? Ez várható a hazai piacon

Csökkent a rendelésállomány és romlott az építőipar jövedelmezősége tavaly, de idén is sok a bizonytalanság az ágazatban. Elmondta az építési szakszövetség elnöke, mi várható az építőiparban 2023-ban.


Sok a bizonytalanság az építőiparban

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) becslése szerint 4-5 százalékkal növekedhetett az építőipar tavalyi teljesítménye az előző évhez képest a 2021-es összehasonlítható árakon. Folyó áron pedig 6700 milliárd forintot érhetett el 2022-ben. Azonban 26 százalékos inflációt mértek az iparágban az előző évben. Emellett csökkent a rendelésállomány is, különösen az infrastruktúrát építő cégeknél. Jelenleg nagyjából 10 százallékkal kevesebb megrendelésük van, mint egy évvel ezelőtt.

Az elmúlt év ennek ellenére egy igen sikeres esztendő volt. Az építőipar továbbra is 375 ezer embert tud foglalkoztatni. Az ágazat jövedelmezősége azonban romlott, mert az árváltozásokat, az áremelkedéseket az építőipari vállalkozások a már megkötött szerződéseknél teljes egészében nem tudták a vevőkre továbbhárítani

- nyilatkozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke a VG-nek.

Idei előrejelzések

A szakember szerint az építőipar várakozásai összeségében negatívak erre az évre. Azt nem látják, mekkora lehet az idei infláció az ágazatban, de azzal számolnak, hogy 10-15 százalékkal csökkenhet az iparág teljesítménye. Egyes cégeknél ez 30-40 százalék különbséget is jelenthet az előző évhez képest.

Az ÉVOSZ a mostanihoz képest erősebb versenyre számít, ez a nagymunkák területén már most érzékelhető. Több ajánlatadó jelentkezik a munkákért. A kisebb, lakosságot érintő munkáknál ez valamikor április–május tájékán lesz érezhető, a legkésőbb a fővárosban, mert itt van a legtöbb folyamatban lévő felújítás, illetve építkezés

- tette hozzá az elnök.

Az árakkal kapcsolatban megjegyezte, a gyártók és a kiskereskedők év elején 10-15 százalékos áremelkedésről dönthetnek az építőanyagok jelentős részénél. Azonban a piac nem valószínű, hogy el fogja fogadni. Az ÉVOSZ prognózisa szerint ezért a vevők májustól némi ármérsékléssel vagy havi akciókkal találkozhatnak a kiskereskedelemben.

Ingatlanok százezreit kellene felújítani

Egyébként Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke szerint igen jelentős a lakossági szándék arra, hogy korszerűsítsék a lakóingatlanokat, különösen a nemzetközi energetikai problémák miatt. Egy átlagos Kádár-kocka felújítása 6 millió forintba kerülhet manapság. Azonban újabb pályázati források nélkül nem valószínű, hogy tömegek kezdenének hasonló beruházásokba.

Országosan 600-800 ezer felújításra szoruló, energiapazarló háztartás van, az építőipar pedig évi 250 ezer lakás korszerűsítésére képes, Vagyis megfelelő mértékű támogatás esetén három év alatt minden egyes ingatlanra sor kerülhetne

- tette hozzá Tibor Dávid.

Ne hagyd ki!