Nem valószínű, hogy meg lehet ismételni a kimondottan erős tavalyi évet
Fotó: Shutterstock

Árulkodó adatok a hazai építőipar ingatagságáról

A termelési adatok szépen alakulnak az építőiparban, azonban egyre több az óvatosságra intő jel. Elhalaszthatnak néhány központi beruházást, valamint mélypontra estek vissza az ágazati cégalapítások is a múlt hónapban.


Vegyes az összkép az építőiparban

Egyelőre szép számokat produkál az építőipari termelés hazánkban. A januári volumene 15 százalékkal haladta meg 2021 első hónapjáét. Ráadásul kisebb havi kilengésekkel, de két éve folyamatos a növekedése. Az ötödik hónap végén az építőipari szerződésállomány is kedvezően alakult, hiszen 6,4 százalékkal állt magasabban, mint az egy évvel korábbi szint – írja az Opten.hu szakágazati elemzése.

Ugyanakkor csökken az új szerződések volumene, azaz a növekedési dinamika a 12 hónappal korábbi adatokhoz képest. Továbbá van néhány egyéb bizonytalansági tényező is az építőipar jövőjével kapcsolatban. Például a központi beruházások visszaesése várható a gazdaságpolitikai megszorítások miatt. A futó, valamint a magas előkészítettségi fázisú projektek viszont még egy darabig tartják az ágazat lendületét. Ezek mellett az infláció is hatással lesz az építőipari kereslet lakossági oldalára, valamint az is kérdés, hogy az otthonteremtési támogatások meddig és milyen formában maradnak fenn (a friss hírek szerint - ITT és ITT - jövőre akár bővülhetnek is – a szerk.). Az ágazat helyzetét tovább nehezíti a beszerzési árak változása, amely leginkább a devizaárfolyamok ingadozásából, valamint a nyersanyagárak növekedéséből és logisztikai problémákból eredeztethető.

Sok céget számoltak fel

A tavalyi ágazati cégalapítási hangulat egyébként nagyon erős volt. Idén azonban ingadoztak a számok, áprilisra pedig mélypontra kerültek a cégbejegyzések - összesen 440 iparági cégalakulás tettek közzé, ami az elmúlt két év legalacsonyabb értéke. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hosszú távon beszakadnának a cégalapítások, hiszen idén viszonylag magas, átlagban nagyjából 550 havi bejegyzés történt.

Az építőipari cégeknek egyébként kicsivel több mint egy százaléka került végrehajtás alá áprilisban - 685 vállalat volt érintett. Ez nem egy kirívó adat az elmúlt hónapokhoz képest, de igen magasnak számít. Kényszertörlési eljárásból 415-öt tettek közzé az ágazatban az említett hónapban, ami viszont nem kiugró szám az elmúlt időszak trendjeit elnézve. A kényszertörlések volumene továbbra is körülbelül a duplája az elmúlt évek átlagának az eljárástípus korábbi szünetelése miatt. Végelszámolási eljárásból pedig 54 indult a negyedik hónapban, ami szintén nem kirívó érték.

A várakozásokról

Izgalmakat hozhat az év hátralévő része az ágazat számára a kata esetleges megváltozása, a visszafogott beruházások, az infláció, vagy éppen a központi támogatások változása miatt. A tavalyi évet nehéz lenne megismételni, az idei cégalapítási összérték például biztosan nem fogja elérni a 2021-es rekordot, valamint a termelési volumen növekedése sem valószínű, hogy utoléri az előző évet.

Az ágazat a korábbi tapasztalatok alapján igen érzékenyen reagál a gazdaság hullámvölgyeire, és sok esetben eltérő viselkedési mintát mutat a többi ágazathoz képest, így érdemes lesz nyomon követni az építőipar céginformációs mutatóit a következő hónapokban is

– írja az elemzés.


The Conversation

Ne hagyd ki!