A lakáspiacot is felforgatja a bizonytalan gazdasági környezet
Fotó: Shutterstock

Érik a fordulat a lakáspiacon

A végéhez közeledhet a lakásárak gyors és jelentős emelkedése világszerte. Egyes piacokon az ingatlanárak arányaiban kétszámjegyű esésére is számítani lehet. Ezzel egyidőben egyre nehezebben találnak fizetőképes albérlőket a tulajdonosok az egyre dráguló budapesti bérlakásokba.


Fordulat érkezhet az ingatlanpiacon

Az alacsony hitelkamatok és az ingatlanok iránt növekvő kereslet is felfelé hajtotta a fejlett országokban az ingatlanpiaci árakat az elmúlt években. Azonban hamarosan fordulat állhat be az európai piacokon – írja a Reuters.

Az Európában elszálló infláció miatt további kamatemelések jöhetnek szerte a kontinensen. Az ingatlanszektor különösen érzékeny a kamatokra. Különösen azok a lakástulajdonosok, akik egy többéves ingatlanár-emelkedési hullám csúcsán vásárolták meg az ingatlanjukat. A jelzálogkamatok ugyanis elindultak felfelé az egy évvel ezelőtti rekordmélységükből, amit az érintett háztartások is belátható időn belül megérezhetnek.

A Reuters által megkérdezett szakértők szinte a világ összes nagyobb ingatlanpiacán jelentős lassulásra számítanak, azonban a lakásárak összeomlásával egyáltalán nem kalkulálnak. Emellett azzal sem számolnak, hogy jelentősen emelkedne a lakásépítések száma.

Azonban, ha a piacokon csökkeni is fognak az árak, annak a mértéke valószínűleg elhanyagolható lesz a korábbi évek drágulásához képest. Viszont néhány túlértékelt piacon (például Ausztrália, Kanada, Új-Zéland) arányaiban akár kétszámjegyű csökkenésre is számítani lehet.

Egyre nehezebben találnak fizetőképes bérlőt a budapesti albérletekbe

A Rentingo.com friss jelentése szerint Budapesten a bérlők júliushoz képest a megelőző hónapban 5,3 százalékkal kevesebbért, átlagosan 157 ezer forintért kerestek lakást. A bérbeadók viszont 5,7 százalékkal emelték áraikat, így átlagban havi 192 ezer forintot kértek ingatlanjukért.

Az albérletkereső platform szerint a bérbeadók az elvárt bérleti hozamot a magas inflációhoz és az emelkedő állampapírhozamokhoz igazították, ezért növelték áraikat. Viszont a bérlők a bevételeik egyre kisebb hányadából tudják fizetni az albérletüket, miután az infláció (különösen a felrobbanó élelmiszerárak) miatt növekedtek a megélhetési költségeik, valamint a rezsidíjaik is elszállhatnak az új rendszerben.

A Rentingo szakértői arra számítanak, hogy a lakhatást kereső, felsőoktatásban résztvevő diákok nyaranta ugyan felhajtják a bérleti díjakat, azonban ez a tendencia az idén nem következik be. A bérbeadóknak egyre nagyobb erőfeszítést kell tenniük a fizetőképes bérlőik megtalálásához. Ezt bizonyítja, hogy a főszezon ellenére jelentősen emelkedett a bérlőkeresés időtartama, valamint kevesebb az egyhavi kaucióval hirdetett lakás, ezzel kerülik a bérbeadók a kockázatvállalást.

Ne hagyd ki!