Házmakett nagyítóval az asztalon
Fotó: Tierra Mallorca/Unsplash

Lakást bérelnél? Nem lesz könnyű dolgod! Mutatjuk, miért!

Mint minden év július végén, úgy idén is ekkor hirdették ki a hivatalos felvételi ponthatárokat. Ez pedig a korábbi éveknél is jobban megdobta a kiadó és az eladó ingatlanok utáni érdeklődést.


Több újdonságot is hozott az felsőoktatási ponthatár-hirdetés után beinduló idei albérletszezon

– derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely az elmúlt hetek kereséseit vizsgálta.

A ponthatárok kihirdetése – július 26-a óta – területileg lebontva a HVG cikke szerint a kiadó lakások iránti kereslet Budapesten 12 százalékkal, az egyetemvárosokban 19 százalékkal, országosan pedig 9 százalékkal erősödött. Ilyenkorra időzítik sokan ingatlanuk kiadását, amelyből a legjobb ajánlatok pár óra alatt el is kelnek, avagy ahogy Balogh László, az ingatlan.com szakértője fogalmazott:

a megnövekedett kereslet szinte rögtön felszívja a bővülő kínálatot is.

Ezt is olvasd el: Te laknál itt? Kiderült, melyek a főváros legnépszerűbb kerületei!

Egyetemist\u00e1k dobj\u00e1k fel kalapjukat
Ezzel párhuzamosan 30 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra a ponthatárhirdetést követő héten, amire korábban nem volt példa. Utóbbi azzal is magyarázható, hogy az egyetemisták szüleinek egy része az eladó lakások piacán látható megtorpanás és árcsökkenés miatt megnézték, hogy a dráguló albérletek miatt érdemes-e esetleg ingatlant vásárolni. Végül az érintettek nagy része a bérlés mellett döntött, mert az eladó lakások iránti érdeklődések száma egy héttel később már visszaesett a korábbi szintre

– folytatta a szakértő.

Ez is érdekelhet: Lakást vennél? Kezdhetsz nézelődni!

Emellett elárulta, hogy bár az első hullám lezárult, az albérletszezon következő nagyobb rohama augusztus 15. után várható, mivel ekkor derül ki, ki kapott kollégiumi szobát és ki kutathat tovább lakás után a szeptemberben kezdő egyetemisták közül.

Ne hagyd ki!