A legolcsóbban és a legdrágábban kínált lakóingatlanok között az ár nagyjából húszezerszeres
Fotó: Shutterstock

Ezek a legolcsóbban és a legdrágábban kínált lakóingatlanok

Csupán 300 ezer forintért kínálják a legolcsóbb családi házat Magyarországon. Tény, hogy nincsenek lakható állapotban a hasonlóan olcsó épületek, azok ára gyakorlatilag telekár. De felsoroljuk hazánk legdrágább lakóingatlanjait is!


Jelentős felújításra vagy bontásra várnak a legolcsóbb lakóingatlanok

Az Ingatlan.com adatai szerint a legolcsóbban és a legdrágábban kínált magyarországi lakóingatlanok között az ár nagyjából húszezerszeres. Jellemző a legolcsóbbakra, hogy olyan családi házak, amelyek jelentős felújításra vagy bontásra várnak, valamint nem felkapott lokációban találhatók.

Sok esetben ezek a legolcsóbb házak inkább telekárban értelmezhetők, főleg, ha az új tulajdonosnak az esetleges bontási költségeket is finanszíroznia kell. Ennek ellenére nem egy ingatlant már több mint egy éve hirdetnek eladásra, mert a pár százezres eladási ár sem jelent kellő vonzerőt a vevők számára

- nyilatkozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a VG-nek.

Mutatjuk a legolcsóbbakat

Hazánk legolcsóbb lakóingatlanja jelenleg egy encsi, 300 ezer forintra értékelt, de árverésre bocsátott, 45 négyzetméteres felújítandó ház, 677 négyzetméteres telken. Az ingatlanról képeket, adatokat és leírást csak a konkrét érdeklődő kaphat.

A második egy Mezőgyánban található, egy 49 négyzetméteres, bontandó ház, amely egy 1442 négyzetméteres telken épült. Vályogházként hirdetik, de Kádár-kockának tűnik. Közművek csak az utcában találhatóak.

A harmadik helyezett egy 71 négyzetméteres zsákai vályogház, amelyet Miskolc önkormányzatának a vagyonkezelője hirdet. Az ingatlan csaknem 100 éves, valamint 3 ezer négyzetméteres telken fekszik. Az irányára 600 ezer forint.

750 ezer forintért Ózdon is hozzájuthat bárki egy 60 négyzetméteres házhoz egy több mint 900 négyzetméteres kerttel. Azonban az lakóingatlan tetőszerkezete megrogyott, emiatt bontandó.

Ötödik helyezett pedig egy bélapátfalvai romos épület 850 ezer forintért. A ház alapterülete 64 négyzetméter, és egy 864 négyzetméteres telken fekszik.

Itt a lista a legdrágább hazai lakóingatlanokról is

Ezekkel szemben 16 millió euróért, azaz több mint 6 milliárd forintért kínálják a jelenleg legdrágább lakóingatlant a magyar piacon. Az Andrássy út 96-ban, 1118 négyzetméteres telken található, 2000 négyzetméteres, 27 szobás palota remek állapotban van. Balogh László elmondta, ez az ingatlan az 1872-ben átadott egykori Tildy-palota. Több éve kínálják, ezalatt az ára 5,5-6,8 milliárd forint között változott. Az euróban meghatározott eladási árát az euró-forint árfolyam is mozgatja.

A legdrágább magyarországi lakóingatlanok listájának második helyezettje Galambos Lajos (művésznevén Lagzi Lajcsi) mocsai kastélya, amit durván 4,9 milliárd forintért, azaz 13 millió euróért hirdet a művész. A Boldogasszony pusztai ősparkban található, 130 hektáros birtokon fekvő, 920 négyzetméter lakóterületű kastély 33 szobával keres új tulajdonost. Tartozik hozzá például két vendégház, egy művészlakás, egy medence, egy tízbeállásos garázs és egy 120 hektáros halastó.

A dobogóra felfért az acsai kastély is, ami 3,7 milliárd forintért válthat tulajdonost. A 6 hektáros telken fekvő, felújított, 3,3 ezer négyzetméteres, 15 szobás ingatlan vételára tartalmazza a 130 millió forintra becsült bútorzatot és a 82 millió forint értékű festménygyűjteményt, valamint a telken termálvíz is található.

A negyedik legértékesebb lakóingatlant Budapest II. kerületében, a Szépvölgyi úton hirdetik. A 3,9 hektáros telken fekvő 1100 négyzetméteres villaépület vételára 3,3 milliárd forint. Az amerikai stílusú luxusingatlan okostechnológiával felszerelt és a megújuló energiát is használ. A nyolcszobás budai luxusvillához hat autóra méretezett garázs, lift, medence és wellnessrészleg tartozik.

Az ötödik helyen pedig egy 3 milliárd forintba kerülő műemlékjellegű villaépület áll a Budai Vár alatt az I. kerülteben. A 788 négyzetméteres, 14 szobás, a felújított ingatlan 1812-ben épült, és hat autó parkolására alkalmas garázsa van.

Ne hagyd ki!