Pázmány Péter Katolikus Egyetem új budapesti campusának látványterve
Fotó: Fürjes Balázs Facebook oldala

Így néz majd ki az új egyetemi campus a Józsefvárosban

Eldőlt, ki tervezheti a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tervek szerint 2026-ra felépülő új budapesti campusát, miután lezárult a nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázat.


Tizenegy pályázó volt

A campus tervezőjét 11 pályázó, magyar és külföldi tervezőirodák közül választotta ki a szakmai zsűri. Egyhangú döntés született, eszerint a pályázat győztese Tima Zoltán és Kruppa Gábor, a KÖZTI és a Hamburg C. vezető tervezői lettek. Ők készíthetik el közösen a Józsefvárosban megépülő új campus részletes terveit – közölte Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán.

A tervpályázat győzteseivel kapcsolatban kiemelte:

Tima Zoltánnak köszönhetjük az újbudai Dorottya Udvar irodaépületét, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt és T2B mólóját, és a Kossuth tér megújítását is. Kruppa Gábor a kő és a tégla szerelmese, neve az V. kerületi szecessziós építészeti műremek, a Gresham-palota megújításáról is ismert lehet.

Közel 4 ezer hallgatót szolgál majd ki a campus

Fürjes Balázs közölte: a Pázmány campusfejlesztése egyetemépítés, műemléki felújítás és városfejlesztés is egyben. Az egyetemépítés vonatkozásában kiemelte:

csaknem 4000 pázmányos hallgató és 500 oktató kap új otthont a Palotanegyed szívében, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben. A bentlakó diákoknak 200 férőhelyes kollégium épül.

Az új campus a Bölcsészet- és Társadalomtudományi és részben az Információs, Technológiai és Bionikai Kar otthona is lesz. Az új campus szervesen kapcsolódik majd a Szentkirályi utcában található a Jog- és Államtudományi Kar épületéhez. Ezt így írta le az államtitkár:

Vizuálisan a hasonló szín- és anyaghasználatnak köszönhetően, fizikailag pedig egy, a történelmi olasz városok hangulatát idéző térrel, „piazza"-val. A tér súlyponti helyén egy különálló torony áll kereszttel a tetején, amely kiemelkedik a tetőtájból, és világosan kijelöli a Pázmány helyét a belvárosban.

Fotó: Fürjes Balázs Facebook oldala

Műemléki felújítás

A campusfejlesztés műemléki felújításáról szólva közölte: a leendő campus tömbjét három 19. századi, impozáns, műemléki palota szegélyezi. A Festetics-palota (az Andrássy Egyetem otthona), az Esterházy- és a Károlyi-palota. Utóbbi kettő az új campusnak is része.

Ezeket megőrizzük és műemléki hűséggel felújítjuk, csak úgy, mint a Magyar Rádió korábbi épületének homlokzatát

– jegyezte meg az államtitkár.

Fotó: Fürjes Balázs Facebook oldala

Vizsgálják a Szentkirályi utca forgalomcsillapítását


A campusfejlesztés városépítési vonatkozásáról azt írta, hogy egy zöldfelületekkel tagolt, új városközpont, egyetemi központ, és egy izgalmas közösségi tér születik minden budapesti számára. A campus területén 4000 négyzetméter új, minőségi zöldfelületet jön létre. Az egyetem főbejárata előtt zöldfelületekkel tagolt nyitott parkrész lesz, és a Pollack Mihály tér is bezöldül.

Hogy az egyetem épületei között a diákok szabadon mozoghassanak, a Szentkirályi utca forgalomcsillapítását is vizsgálják, számolt be Fürjes Balázs.

A tervek szerint a Nyugati pályaudvar környékén is új városrészt kap majd Budapest. Itt írtunk arról, hogy kiírták a Nyugati pályaudvar és környékének megújítására szóló pályázatot.

Fotó: Fürjes Balázs Facebook oldala

Ne hagyd ki!