Úgy tűnik, hogy csökkent a szakemberhiány Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Meglepő, de ma kevesebbet várunk egy szakira, mint tavaly

Fele annyit sem kell várni egy szakemberre manapság, mint egy évvel ezelőtt. Egyértelműen csökkent a szakemberhiány Magyarországon, azonban jócskán megkérik az árukat a mesterek. Árcsökkenés a későbbiekben sem várható.


Csökkent a szakemberhiány Magyarországon

A Mapei Kft. friss kutatásából kiderül, idén februárban átlagosan 58 nappal későbbi kezdéssel tudott elvállalni egy szakember egy átlagos, új munkát Magyarországon. Ez drasztikus esés, hiszen egy évvel korábban 138 nap volt a várakozási idő. Például nagyon nem volt elegendő szobafestő-mázoló, tapétázó, villanyszerelőnek és bútorasztalos sem.

A legmagasabban az érték Békés (83 nap) és Győr-Moson-Sopron (75 nap) vármegyékben állt az előző hónapban. Budapesten 60 napon volt az átlag, amíg a legalacsonyabb számot Komárom-Esztergom és Tolna vármegyék mutatták (38 nap).

Azonban minél nagyobb a munka, annál többet kell várni a szakira – jegyzi meg a HRportál. Az apróbb javítások várakozási ideje átlagosan 46 nap, a kisebb kivitelezéseké és felújításoké 56 nap, a közepes beruházásoké 66, a nagyberuházásoké 71 nap.

Generálkivitelezőkre átlagosan 75 napot kell várni, a kőművesre 70, a burkolóra 65 napot. A legkevesebb a víz- és gázszerelők vállalási ideje, mindösszesen 27 nap.

A csökkenő vállalási idő leginkább a keresletcsökkenéssel magyarázható. A cég közleménye megjegyzi, érezhető a visszaesés a lakossági piacon. A magánépíttetők kivárnak, többen bíznak valamilyen érkező beruházási támogatásban.

​Európai szintű munkadíjak

Átlagosan 8636 forintért vállaltak el négyzetméterenként egy munkát a szakemberek februárban, ami a közlemény szerint európai szintű munkadíjnak felel meg. Viszont ebben az összegben számottevő különbségek vannak országrészenként. Amíg Budapesten 9376 forint, Pest vármegyében pedig 9409 forint a díj, addig Borsod-Abaúj-Zemplénben a szakipari munkák négyzetméterára 5448 forint.

Egyébként a megkérdezett szakemberek kétharmada nyilatkozta, hogy áremelést tervez idén - átlagosan 14 százalékost. Ezzel együtt Pest vármegyében és Budapesten az átlagdíjak átléphetik a 10 ezer forintot négyzetméterenként.

Nem jellemző az építőanyaghiány

Nem érzékelt nehézséget az építőanyag-ellátásban a válaszadó szakemberek 43 százaléka. Kisebb nehézséget 53 százalékuk tapasztalt, nagyobbat mindösszesen 3 százalék. A legtöbben a faanyagok, a szigetelőanyagok és a csempeáruk terén érzékeltek némi hiányt. Viszont úgy tűnik, az alapanyaghiány a szakmunkások háromnegyedét befolyásolhatja a határidők betartásában.

A hazai építőipar jövőjével kapcsolatban a szakemberek 49 százaléka szerint nem jó irányban mennek a dolgok. 26 százalék nem vár változást a közeljövőben, viszont 25 százalék kifejezetten pozitívan látja a jövőt.

The Conversation

Ne hagyd ki!