Bűnösnek vallotta magát az az észak-karolinai csaló, aki az Amazon piacterét éveken keresztül kihasználva több százezer dollárral károsította meg az eladókat. A vádlott akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.


Súlyos büntetés

A szeptemberben benyújtott vádirat szerint Hudson Hamrick 2016 óta több mint 300 törvénysértő ügyletet bonyolított le az Amazon piacterén. A vádlott nagy értékű eszközöket, egyebek között laptopokat és tableteket rendelt a cégóriás partnereitől, amelyeket aztán termékvisszatérítési kérvénnyel visszaküldött az eladónak. Ezzel nem is lenne semmi baj, csak hogy Hamrick nem azokat a termékeket küldte vissza, amelyeket megvásárolt, hanem olcsó, gagyi másolatokat, vagy régi, elavult változatokat. Az Amazon közbenjárásával többnyire visszakapta a pénzét, majd az eredeti terméket, ami nála maradt, tovább értékesítette. Hozzávetőlegesen 290 ezer dollárt, átszámítva nagyjából 90 millió forintot csalt össze. Hamrick az észak-karolinai bíróságon elismerte bűnösségét. Az Igazságügyi Minisztérium közleményben reagált a történtekre, amelyben kifejtette, hogy a vádlott akár 20 év börtönre és 250 ezer dolláros (77,5 millió forint) pénzbüntetésre is számíthat.

Zéró tolerancia

Az ügyészek közölték, hogy a Hamrick által megrendelt termékek között volt egy 3536 dolláros Jura GIGA W3 Professional kávéfőző, egy 2776 dolláros Asus ROG Zephyrus gamer laptop, egy 1227 dolláros Fuji Spray festékszóró pisztoly és egy 4256 dolláros Apple iMac Pro is. Az Amazon egyik szóvivője elmondta, hogy a cégóriás fedezte fel a csalást, amit azonnal jelentett a bűnüldöző szerveknek, majd az FBI-al együttműködve nyakon csípte Hamrick-et.

Az Amazon a speciális rendszereinek köszönhetően képes felderíteni a gyanús viselkedéseket, és külön, dedikált csapatai vannak a tiltott tevékenységek kivizsgálására és leállítására. Az Amazonnál nincs helye átverésnek, és továbbra is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a csalókat felelősségre vonják

-mondta az Amazon szóvivője közel öt évvel a csalássorozat indulása után.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!