Internetes csaló menekül a hatóságok elől este a városban egy aktatáskával, 20 év börtön vár rá
Fotó: Pixabay

Évekig átverte az óriáscéget, évekre börtönbe kerülhet

Bűnösnek vallotta magát az az észak-karolinai csaló, aki az Amazon piacterét éveken keresztül kihasználva több százezer dollárral károsította meg az eladókat. A vádlott akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.


Súlyos büntetés

A szeptemberben benyújtott vádirat szerint Hudson Hamrick 2016 óta több mint 300 törvénysértő ügyletet bonyolított le az Amazon piacterén. A vádlott nagy értékű eszközöket, egyebek között laptopokat és tableteket rendelt a cégóriás partnereitől, amelyeket aztán termékvisszatérítési kérvénnyel visszaküldött az eladónak. Ezzel nem is lenne semmi baj, csak hogy Hamrick nem azokat a termékeket küldte vissza, amelyeket megvásárolt, hanem olcsó, gagyi másolatokat, vagy régi, elavult változatokat. Az Amazon közbenjárásával többnyire visszakapta a pénzét, majd az eredeti terméket, ami nála maradt, tovább értékesítette. Hozzávetőlegesen 290 ezer dollárt, átszámítva nagyjából 90 millió forintot csalt össze. Hamrick az észak-karolinai bíróságon elismerte bűnösségét. Az Igazságügyi Minisztérium közleményben reagált a történtekre, amelyben kifejtette, hogy a vádlott akár 20 év börtönre és 250 ezer dolláros (77,5 millió forint) pénzbüntetésre is számíthat.

Zéró tolerancia

Az ügyészek közölték, hogy a Hamrick által megrendelt termékek között volt egy 3536 dolláros Jura GIGA W3 Professional kávéfőző, egy 2776 dolláros Asus ROG Zephyrus gamer laptop, egy 1227 dolláros Fuji Spray festékszóró pisztoly és egy 4256 dolláros Apple iMac Pro is. Az Amazon egyik szóvivője elmondta, hogy a cégóriás fedezte fel a csalást, amit azonnal jelentett a bűnüldöző szerveknek, majd az FBI-al együttműködve nyakon csípte Hamrick-et.

Az Amazon a speciális rendszereinek köszönhetően képes felderíteni a gyanús viselkedéseket, és külön, dedikált csapatai vannak a tiltott tevékenységek kivizsgálására és leállítására. Az Amazonnál nincs helye átverésnek, és továbbra is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a csalókat felelősségre vonják

-mondta az Amazon szóvivője közel öt évvel a csalássorozat indulása után.

Ne hagyd ki!