Kamarai csata az ötezer forintos díjról

A napokban lebonyolított online kutatás eredménye megerősítette a BKIK vezetését abban, hogy ki kell állnia a kamarai működés önkormányzatiságon alapuló modellje mellett. Az országos kamara, az MKIK mást akar.


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a 155 000 regisztrált vállalkozása, köztük az önkéntes kamarai tagok véleményét kérdezte meg abban a gyorsfelmérésben, melyet 2021. március 23. és 25. között végeztek. A kutatásban résztvevő közel 2000 önkéntes válaszadó vállalkozás foglakoztatotti létszám és árbevétel tekintetében reprezentatív a magyar vállalkozások egészére, vagyis az összes hazai vállalkozás arányainak megfelelően képezi le a vállalkozásokat, olvasható a BKIK weboldalán.

Az eredmények

A válaszadók több, mint 80 százaléka támogatja a budapesti kamara eddigi kezdeményezéseit a bajba jutott vállalkozások megsegítésére és 84 százaléka nem ért egyet azzal, hogy módosítsák a gazdasági kamarákról szóló törvényt úgy, hogy az 5000 forintos kamarai hozzájárulás beszedése és újraosztása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hatáskörébe kerüljön. A gazdálkodó szervezetek számára tehát fontos, hogy az általuk befizetett kamarai hozzájárulási díjat helyben, a területi kamaráknál használják fel és azt ne a Parragh László vezette MKIK ossza el a jövőben.

Vonják vissza!

Jelen helyzetben nem célravezető a kamarai rendszert sem megosztani sem a forrásait újraosztani. A reprezentatívnak minősülő kutatásunkban választ adó közel 2000 vállalkozás véleménye kötelez bennünket, ezért azt javasoljuk, hogy a kamarai rendszer minden erejével a nehéz helyzetbe került hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására koncentráljon. A kamarai egyeztetés elmulasztásának jogszabályellenes voltára tekintettel és immáron a budapesti vállalkozók elsöprő többségének támogatásával arra kérjük a törvényalkotót, valamint a javaslat benyújtóját, vonja vissza a kamarai törvénymódosítást, ezzel is lehetőséget biztosítva a kamarai rendszernek, hogy meg tudja vitatni az őt, a vállalkozásokat érintő kérdéseket

– idézi a közlemény Nagy Eleket, a BKIK elnökét.


Ne hagyd ki!