A Donald Trump családi vállalata által üzemeltetett Trump International Hotel szálloda bejárata, aminek jogait eladták CGI Merchant Group-nak
Fotó: Shutterstock

Eltávolítják Trump nevét egy ikonikus épületről

A korábbi amerikai elnök, Donald Trump családi vállalata megegyezett a washingtoni szállodája bérleti jogainak eladásáról- írja a Wall Street Journal.


Jó időzítés

A lap értesülései szerint a CGI Merchant Group befektetési cég 375 millió dollárért, átszámítva nagyjából 116,5 milliárd forintért szerezte meg a szálloda lízing jogait.

A Trump International Hotel egy történelmi épületben található, néhány háztömbnyire a Fehér Háztól, amelyet a Trump Organization vállaltcsoport bérel az Egyesült Államok kormányától. A szálloda Trump-támogatók és külföldi méltóságok kedvelt találkozóhelye volt.

Ha minden igaz a CGI azt tervezi, hogy eltávolítja Trump nevét az épület homlokzatáról. Elvileg már meg is állapodott a Hilton Worldwide multinacionális vendéglátó vállalattal, hogy az ingatlant a Hilton Waldorf Astoria kezelje, és ennek megfelelően az épület a csoport nevét viselje.

A Trump International Hotel bej\u00e1rata amerikai z\u00e1szl\u00f3kkal

Fotó: Shutterstock

Piszkos ügyletek

Októberben az USA képviselőházának kormányreformokkal foglalkozó vizsgálóbizottsága újonnan megszerzett kormányzati dokumentumokra hivatkozva aggasztó kérdéseket fogalmazott meg a szállodával kapcsolatban.

A bizottság szerint Trump arról számolt be, hogy a szálloda több mint 150 millió dollár bevételt generált hivatali ideje alatt, de minden költséget levonva több mint 70 millió dolláros veszteséggel zárta az időszakot.

Megállapították, hogy a szálloda több mint 3,7 millió dollárt kapott külföldi kormányoktól, ami több mint 7400 szállodában töltött éjszakának felel meg, ez potenciális összeférhetetlenséget vet fel. A szálloda a pénz egy részét átadta az Egyesült Államok kormányának, de nem közölt pontos részleteket a kifizetésekről a szövetségi kormány ingatlankezelőjével (GSA). Az USA alkotmánya tiltja, hogy az elnök külföldi kormányoktól kifizetéseket vagy „jutalmakat" kapjon.

A testület azzal vádolja Trumpot, hogy dollármilliókat mozgatott át más vállalkozásokon keresztül, így ellehetetlenítette, hogy a GSA végrehajtsa azokat a rendelkezéseket, amelyek megtiltják, hogy nyereséget szedjen be a szállodából.

Az is kiderült, hogy adósságait eltitkolta, amikor 2011-ben licitált az ingatlan használatára, továbbá hivatali ideje alatt nem hozta nyilvánosságra a Deutsche Bank által biztosított kedvező hitelfeltételeket. A képviselőház állítása szerint a Deutsche Bank lehetővé tette Trumpnak, hogy hat évig késleltesse a 170 millió dolláros kölcsön tőkeösszegének kifizetését.

A Trump Organization és a Deutsche Bank szóvivője is azt mondta, a tárca adatai pontatlanok, de további részleteket egyikőjük sem közölt.

Trump kamp\u00e1nysz\u00f6veg\u00e9vel ell\u00e1tott MAGA Make America Great Again piros sz\u00edn\u0171 baseball sapka hever egy k\u00f6nyv\u00f6n, ami egy barna asztalon van

Fotó: Unsplash

Ne hagyd ki!