Egy szobaszervizes-robot egy csengőt tart a kezében, amit épp egy ember nyomkod, kék a háttér
Fotó: Shutterstock

A robot-szobalány nem késik és nem lehet kikezdeni vele

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb problémát okoz a munkaerőhiány, ami a szállodaipart sem kíméli. A helyzet napról-napra súlyosbodik, ezért a hoteltulajdonosok kénytelen voltak más megoldást keresni. Az eredmény? Röviden: szobaszerviz-robotok.Innovatív munkaerő

A Savioke technológiai vállalat jóvoltából egyre több egyesült államokbeli szállodában találkozhatnak „robotszemélyzettel” a vendégek. A Relay Plus nevű robotok olyan egyszerű feladatokat képesek ellátni, mint a szobaszerviz, így tehermentesíthetik a szállodai személyzetet, hogy a hús-vér munkaerő a fontosabb feladatokra koncentrálhasson- részletezte Steve Cousins vezérigazgató a FOX Business-nek.

Cousins kifejtette, hogy a robotok nem helyettesítik az emberi munkaerőt, de remek „kiegészítő arzenálnak” bizonyultak az olyan szállodákban, amelyek az újranyitás óta nem tudták pótolni a pandémia miatt kiesett munkaerőt.

Sokkal hasznosabb, ha egy recepciós a vendégek fogadásával tölti az idejét, nem pedig azzal, hogy a szobák között rohangál, hogy felhordja a kívánt termékeket a vendégeknek. Ráadásul, ha még a szállodavezetőnek is szobaszervizesnek kell állnia, akkor a szobák értékesítése elakad, ami alapvetően az elsődleges cél lenne

-mondta Cousins hozzátéve, hogy az innovatív robotokat a hét minden napján, a nap 24 órájában lehet használni.

Mindenki jól jár

A Savioke 2014-ben dobta piacra első hotelrobotját, amely nem aratott különösebb sikert, leginkább azért, mert nem tudta önállóan kezelni a lifteket. Ezt a hiányosságot azóta kiküszöbölték, így a Relay Plus robotok már teljesen önállóan képesek kézbesíteni bármely szobába a kívánt termékeket. Nagy érdeklődés övezi az eszközt: decemberben indult az értékesítés, Kaliforniától New Yorkig, szinte az egész ország területéről érkeztek megrendelések.

Vaughn Davis, a Los Angeles-i Dream Hollywood hotel menedzsere hozzátette, a szobaszervizből származó bevételeik az elmúlt másfél évben megduplázódtak. A robotoknak hála a személyzet lepasszolhatja az értéktelenebb rendeléseket, és kiemelt figyelmet fordíthat a nagyobb jutalommal járó igényekre.

Ez a fajta munkamegosztás a tehetségek bevonzásában és megtartásában is segít, mert a csapattagok nem égnek ki a kevésbé érdekes feladatok elvégzése közben.

-mondta Davis.

Cousins arra számít, hogy az egyesült államokbeli robotflotta egy éven belül megduplázódik.

Ne hagyd ki!