Google logó színes betűkkel
Fotó: Shutterstock

Nagyon megbüntették a Google-t Oroszországban

7 millió dollár értékű oroszországi Google-vagyon elkobzását rendelte al a moszkvai bíróság, miután a tech cég korlátozásokat vezetett be a YouTube-on egy orosz televíziós céggel szemben.


Orosz hírügynökségek értesülése szerint a szóban forgó televíziós cég a Gazprom Médiaholdingjához tartozó GPM Entertainment, amely korábban beperelte a Google-t, és hozzáférést követelt YouTube fiókjához – írja a Reuters.

Nagy a nyomás

A YouTube-ra, amely világszerte blokkolta az orosz állami média elérhetőségét, nagy nyomás nehezedik az orosz médiaszabályozási hatóság és orosz politikusok részéről.

Moszkva korábban letiltotta a Facebook és az Instagram elérhetőségét az országban, hogy kontrollálni tudja az információáramlást a február 24-én indított, és különleges katonai műveletnek elnevezett ukrajnai háborúval kapcsolatban. A YouTube egyelőre még elérhető az országban.

Másodjára átment

A moszkvai bíróság helyt adott a GPM Entertainment TV kérelmének – jelentette az orosz Interfax hírügynökség.

A vagyonelkobzás vonatkozik a Google által birtokolt ingó és ingatlan vagyonra, ideértve a bankszámlájára érkező pénzt is, összesen 500 millió rubel (2,5 milliárd forint) értékben – hangzik az ítélet. A bíróság korábban, április 13-án egyszer már elutasította a GPM keresetét.

A Gazprom a világ legnagyobb földgázkitermelő vállalata. Számos orosz média- és televíziós cégben van érdekeltsége, amelyek közül néhány profitál a külföldi internetes cégek önkéntes kivonulásából illetve blokkolásából.

Ne hagyd ki!