Az Európai Unió trösztellenes szabályzói vizsgálatot indítottak a Google ellen, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a keresőóriás a piaci erőfölényét kihasználva arra kényszeríti a gyártókat, hogy az Androidos eszközökön a Google Segédet állítsák be alapértelmezett hangalapú asszisztensnek-írja a Reuters az MLex-re hivatkozva.

Érik a balhé

Az Európai Bizottság (EB) néhány hónapja az internethez csatlakoztatható eszközök piacán ágazati vizsgálatot indított. A júniusban közölt részeredményekből kiderült, hogy egyes okoseszközgyártók exkluzivitási és árukapcsolási gyakorlatokról számoltak be. Ezek középpontjában a Google állt, pontosabban a cég hangalapú asszisztense, a Google Segéd.

Az Európai Bizottság a visszajelzésekre alapozva megkérte a gyártókat, hogy nyújtsanak be bizonyítékokat, amelyek alátámasztják, hogy az óriáscég arra kényszeríti őket, hogy a Google Segédet telepítsék alapértelmezett programnak. A bizottság arra is keresi a választ, hogy a Google hogyan alkalmazza a tanúsítási eljárását az új eszközökkel kapcsolatban. Ahogyan azt is, hogy az említett eljárást nem használja-e fel a kizárólagosság biztosítása érdekében.

Az EB továbbá azt is ellenőrzi, hogy az Android felhasználóknak lehetőségük van-e legalább két különböző hangsegédet telepíteniük.

A bizottság nem kommentálta az eseményeket, de a Google szerint a gyártók és a felhasználók is eldönthetik, hogy melyik hangasszisztenst akarják telepíteni.

Az EB 2022 első felére ígérte az ágazati vizsgálat lezárását, ami után hivatalos eljárásokat indíthat a tilosban járó vállalatok ellen.

Azok a fránya vizslató szemek

Nem ez az első eset, hogy a Google-nek meggyűik a baja az európai törvényekkel.

2017-ben volt az első jelentősebb eset, amikor az EU 2,42 milliárd euróra büntette a keresőóriást, mert akadályozta a vásárlási lehetőségeket összehasonlító rivális cégek működését.

Az eddigi egyik legnagyobb "puszit" is az uniónak köszönheti a cég. 2018-ban 4,34 milliárd euróra büntették a Google-t. Kiderült, hogy arra használta az Android operációs rendszerét, hogy blokkolja a rivális vállalatokat. Ugyancsak az EU 2019-ben 1,49 milliárd euró befizetésére kötelezte a vállalatot, amikor letiltotta a rivális keresőmotor-alapú hirdetési szolgáltatókat a platformjáról.

A francia CNIL adatszabályozó szerv is meggyanúsította a Google-t, mégpedig azzal, hogy 2019-ben megszegte az unió adatvédelmi szabályait. A végeredmény egy 50 millió eurós büntetés lett. A Google idén februárban is kapott egy 1,1 millió eurós büntetést a franciáktól, mert félrevezette a felhasználókat a turisztikai célpontok értékeléseivel. A 220 millió eurós taslit már meg sem említjük.

The Conversation

Friss

Photo by Dan Gold on Unsplash

Itt a lista, ezek az élelmiszerek drágultak nagyon sokat

Mutatjuk, mi mennyibe kerül most.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!