Google logó kivilágítva egy sötét helyiségben
Fotó: Unsplash

Már megint mit művelt a Google? Vizsgálódik az Európai Bizottság

Az Európai Unió trösztellenes szabályzói vizsgálatot indítottak a Google ellen, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a keresőóriás a piaci erőfölényét kihasználva arra kényszeríti a gyártókat, hogy az Androidos eszközökön a Google Segédet állítsák be alapértelmezett hangalapú asszisztensnek-írja a Reuters az MLex-re hivatkozva.

Érik a balhé

Az Európai Bizottság (EB) néhány hónapja az internethez csatlakoztatható eszközök piacán ágazati vizsgálatot indított. A júniusban közölt részeredményekből kiderült, hogy egyes okoseszközgyártók exkluzivitási és árukapcsolási gyakorlatokról számoltak be. Ezek középpontjában a Google állt, pontosabban a cég hangalapú asszisztense, a Google Segéd.

Az Európai Bizottság a visszajelzésekre alapozva megkérte a gyártókat, hogy nyújtsanak be bizonyítékokat, amelyek alátámasztják, hogy az óriáscég arra kényszeríti őket, hogy a Google Segédet telepítsék alapértelmezett programnak. A bizottság arra is keresi a választ, hogy a Google hogyan alkalmazza a tanúsítási eljárását az új eszközökkel kapcsolatban. Ahogyan azt is, hogy az említett eljárást nem használja-e fel a kizárólagosság biztosítása érdekében.

Az EB továbbá azt is ellenőrzi, hogy az Android felhasználóknak lehetőségük van-e legalább két különböző hangsegédet telepíteniük.

A bizottság nem kommentálta az eseményeket, de a Google szerint a gyártók és a felhasználók is eldönthetik, hogy melyik hangasszisztenst akarják telepíteni.

Az EB 2022 első felére ígérte az ágazati vizsgálat lezárását, ami után hivatalos eljárásokat indíthat a tilosban járó vállalatok ellen.

Azok a fránya vizslató szemek

Nem ez az első eset, hogy a Google-nek meggyűik a baja az európai törvényekkel.

2017-ben volt az első jelentősebb eset, amikor az EU 2,42 milliárd euróra büntette a keresőóriást, mert akadályozta a vásárlási lehetőségeket összehasonlító rivális cégek működését.

Az eddigi egyik legnagyobb "puszit" is az uniónak köszönheti a cég. 2018-ban 4,34 milliárd euróra büntették a Google-t. Kiderült, hogy arra használta az Android operációs rendszerét, hogy blokkolja a rivális vállalatokat. Ugyancsak az EU 2019-ben 1,49 milliárd euró befizetésére kötelezte a vállalatot, amikor letiltotta a rivális keresőmotor-alapú hirdetési szolgáltatókat a platformjáról.

A francia CNIL adatszabályozó szerv is meggyanúsította a Google-t, mégpedig azzal, hogy 2019-ben megszegte az unió adatvédelmi szabályait. A végeredmény egy 50 millió eurós büntetés lett. A Google idén februárban is kapott egy 1,1 millió eurós büntetést a franciáktól, mert félrevezette a felhasználókat a turisztikai célpontok értékeléseivel. A 220 millió eurós taslit már meg sem említjük.

Ne hagyd ki!