Vodkából pancsolt kézfertőtlenítőt árultak, börtönbe mehetnek
Fotó: Shutterstock

Vodkából gyártottak nagyban hamis fertőtlenítőt, börtönbe mehetnek

Vádat emeltek két férfi és két nő ellen, akik a koronavírusjárványt kihasználva hamis kézfertőtlenítő-szert gyártottak és értékesítettek, a csalással pedig hét sértettnek több mint 28 millió forint kárt okoztak - közölte a Fővárosi Főügyészség vezetője.


Alkohol helyett vodka

A vádirat szerint a járvány miatt megroppantak a vádlottak cégei, ezért a vállalkozók 2020. március elején elhatározták, hogy a kézfertőtlenítőkre megnövekedett keresletet kihasználva, hatósági engedély nélkül, nagy tételben olyan alkoholalapú termékeket gyártanak, amelyeket fertőtlenítőszerként hirdetnek, majd azokat kiterjedt üzleti, illetve személyes kapcsolatrendszerük révén értékesítik.

Az engedély nélküli termékeket egy X. kerületi családi házában állították elő úgy, hogy a gyógyszertári alkohol helyett alapanyagként vodkát használtak fel.

A vádlottak a különböző kiszerelésben előállított termékeket olyan matricával látták el, amely hamis adatokat tartalmazott a termékek összetevőiről, illetve bakteriális hatásáról, nevezetesen, hogy a termék 96 százalékos gyógyszertári alkoholt tartalmaz, valamint "az ÁNTSZ által ajánlott összetevők alapján" készült. A valóságban azonban ezeknek a termékeknek a vírusölő hatása nem volt megfelelő, tényleges összetevői nem feleltek meg a fertőtlenítőszerek jogszabályi előírásainak.

Nem aprózták el

A vádlottak által előállított termék alkalmas volt a világjárvány időszakában gyors és hatékony kézfertőtlenítőt kereső vevők megtévesztésére. Az ügynek hét sértettje van, egyikük összesen csaknem 13 ezer darab terméket vásárolt a vádlottaktól különböző kiszerelésben, összesen mintegy 20 millió forintért. A többi sértett összesen még további csaknem 4500 terméket vásárolt, 8 millió forintért.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalások miatt nyújtott be vádiratot, amelyben végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta.


Ne hagyd ki!