Kijózanító eredmények születtek a rendszeres alkoholfogyasztás hosszútávú hatásairól
Fotó: Shutterstock

Új kutatás tárta fel a rendszeres alkoholfogyasztás hatásait

Szakemberek elemezték a rendszeres alkoholfogyasztás hosszútávú hatásait olyan embereken, akik például rákban, tuberkulózisban, cukorbetegségben, agysérülésben vagy influenzában szenvedtek. Kijózanító eredmények születtek.


Megdöbbentők az eredmények a rendszeres alkoholfogyasztás hatásairól

Jon Jacobs biokémikus és kollégái az alkohollal összefüggő hepatitisben, a májbetegség súlyos formájában szenvedő betegek vérében lévő fehérjeaktivitást vizsgálták, amelyet a sokéves, erős alkoholfogyasztás okozott.

Ezeknek a betegeknek a fehérjéi szabályozatlanabbak, mint bármely más, általunk elemzett vérplazmában. A mért fehérjék majdnem kétharmada szokatlan szinten van. Ez egy pillanatképet mutat arról, hogy mi történik egy ilyen betegségben szenvedő személy szervezetében, és tükrözi, mennyire súlyos betegségről van szó

- idézi Jacobs-ot a Magyar Mezőgazdaság.

A betegség súlyosabb más, alkohol okozta májbetegségeknél, például a májzsugornál és a zsírmájnál. Az italozással összefüggő májgyulladásban szenvedők mintegy 10 százaléka a diagnózistól számított egy hónapon belül meghalt, nagyjából negyedük pedig fél éven belül.

Ezek az egyének nagyon betegek, akik nagyon sok alkoholt fogyasztottak, jellemzően több mint 10 éven keresztül naponta több mint egy hatos csomag sört, vagy több mint egy üveg bort, esetleg több mint négy feles töményet

- tette hozzá dr. Morgan, az UCI Health orvosprofesszora.

A kutatók 106 személy vér- vagy szövetmintáit elemezték. Köztük 57 olyan beteg volt, akik alkohol okozta májgyulladásban szenvedtek. 49 főnél nem alkoholos zsírmájbetegséget, vagy más, alkohollal összefüggő májbetegséget, például májzsugort diagnosztizáltak, de akadt közöttük néhány egészséges is.

Nem mindegy, milyen korban fogyasztunk alkoholt

Egyébként a Global Burden of Disease tanulmány alapján sajátosságok jellemzik az alkoholfogyasztás hatásait aszerint, hogy a fogyasztók milyen korban vannak. A fiatalságnak is vannak hátrányai, az öregedéssel pedig több pozitívum járhat a mértékletes fogyasztás.

Ezen kutatás szerint a negyvenes éveikben járók könnyebben megbirkóznak az alkohol negatív hatásaival, mint a húszas éveiket taposók. Leginkább a 40 év alattiakra van rossz hatással az alkohol. Viszont a 40 év felettiek – ha korábban nem éltek stimulánsokkal, és egészséges életmódot folytattak - kevesebb kedvezőtlen következményt tapasztalhatnak az alkoholfogyasztás után.

A vizsgálat arra is rámutatott, mérsékelt alkoholfogyasztással csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának esélye. A tanulmány a kockázatokat elemezve nem talált jelentős különbségeket a nemek között.

The Conversation

Ne hagyd ki!